InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Brasov

Contract de vanzare cumparare incheiat in conditiile Decretului - Lege nr.61/1990. Caracter. Momentul incheierii contractului. Lipsa consimtamantului cumparatorului.

(Decizie nr. 338/R din data de 12.09.2005 pronuntata de Curtea de Apel Brasov)

Domeniu Contracte | Dosare Curtea de Apel Brasov | Jurisprudenta Curtea de Apel Brasov

       Contract de vanzare cumparare incheiat  in conditiile
       Decretului - Lege nr.61/1990. Caracter. Momentul
       incheierii contractului. Lipsa consimtamantului 
       cumparatorului.
       
       Contractul de vanzare-cumparare incheiat in conditiile Decretului - Lege nr.61/1990 are caracter  consensual. Depunerea avansului prevazut de art.7 al.1 din acest act  normativ semnifica incheierea  contractului de vanzare-cumparare  in sens de operatiune juridica, moment in raport de care se  analizeaza indeplinirea conditiilor de validitate ale actului juridic reglementate de art.948 Cod civil  inclusiv manifestarea  valabila a consimtamantului.
       Formularea cererii  de cumparare a locuintei si plata avansului semnifica exprimarea consimtamantului  la incheierea actului de vanzare-cumparare, neavand  importanta ca pana la  momentul semnarii inscrisului doveditor cumparatorul a decedat.
       
       Prin actiune, reclamanta B.G. a solicitat sa se constate nulitatea absoluta  partiala a contractului de vanzare-cumparare incheiat asupra locuintei detinuta cu contract de inchiriere, in conditiile Decretului - Lege  nr.61/1990.
       In motivarea actiunii s-a aratat ca la incheierea contractului de vanzare-cumparare a lipsit  consimtamantul sotului sau, defunctul B.I. intrucat la momentul semnarii  actului era decedat, astfel  ca paratii D.M.D si B.G.R., in calitate de  descendenti ai defunctului nu pot avea vreun drept asupra imobilului care este bun propriu  al reclamantei.
       Prin sentinta civila nr.5883/10.06.2003, pronuntata de Judecatoria Brasov in dosarul civil nr.1144/2003, s-a admis actiunea civila, astfel cum a fost formulata  de reclamanta s-a constatat nulitatea absoluta partiala a contractului de vanzare-cumparare nr.7991/30.09.1991, incheiat intre reclamanta B.G. si sotul sau B.I., pe de o parte, in calitate de cumparatori si parata RA C. SA Brasov, pe de alta parte, in calitate de vanzatoare, in ceea ce-l priveste pe numitul B.I., in calitate de cumparator.
       S-a constatat ca intregul imobil - apartament situat in Brasov,  este bun propriu al reclamantei.
       Prima instanta a retinut ca reclamanta si sotul sau, numitul B.I., in calitate de titulari ai contractului de inchiriere,  au formulat cerere de cumparare in baza dispozitiilor Decretului - Lege nr.61/1990 a apartamentului, cerere inregistrata la  detinatoarea imobilului - parata SC C. SA Brasov .
       In vederea incheierii contractului de vanzare-cumparare, B.G. si B.I. au depus la SC C. SA Brasov, in data de 14.02.1991 toate actele necesare realizarii acestui scop.
       Totodata, acestia au incheiat contractul de imprumut nr.904/1991 cu CEC Brasov in vederea constituirii avansului ce urma sa fie achitat pentru achizitionarea apartamentului in cauza.
       La data de 22.02.1991 numitul B.I. a decedat, in urma acestuia ramanand in calitate de mostenitori legali  reclamanta - in calitate de sotie supravietuitoare si paratii B.G.R. si D.M.D. - in calitate  de descendenti directi.
       Contractul de vanzare-cumparare cu privire la imobilul in cauza a fost incheiat la data de 30.09.1991 si inregistrat  in evidentele SC C. SA Brasov sub nr.7991 si cu toate ca B.I. era decedat la acea data, acesta apare mentionat in contract in calitate de cumparator. Instanta a retinut  ca semnatura acestuia lipseste de pe contractul de vanzare-cumparare.
        Instanta a retinut ca la data incheierii contractului de vanzare-cumparare cumparatorul B.I. nu mai avea capacitate de folosinta, aceasta situatie atragand sanctiunea  nulitatii absolute partiale a actului juridic  respectiv, in ceea ce priveste calitatea de cumparator a celui lipsit de capacitate de folosinta.
       La momentul la care titularii contractului de inchiriere  isi manifesta  dorinta de a cumpara, ia nastere un antecontract de vanzare-cumparare care, potrivit  art.969 si 970 are putere de lege  intre partile contractante si trebuie executat cu buna  credinta. In temeiul acestui antecontract, in sarcina vanzatorului si in favoarea cumparatorilor ia nastere obligatia de a face, respectiv  de a face toate demersurile necesare in vederea transferarii dreptului de proprietate catre chiriasi, in schimbul pretului legal stabilit.
       Ca atare, cererea de cumparare este una din conditiile incheierii contractului de vanzare-cumparare (a se vedea decizia civila nr.2524/1993 a CSJ), fara  ca aceasta sa marcheze automat  transferul dreptului de proprietate in patrimoniul chiriasilor.
       Instanta a apreciat ca achitarea avansului stabilit pentru  apartamentul in litigiu inainte de decesul sotului reclamantei si anterior incheierii  contractului de vanzare-cumparare poate naste  in patrimoniul succesorilor decedatului cel mult un drept  de creanta corespunzator sumei achitate de cei doi soti in timpul casatoriei.
       Impotriva acestei sentinte au declarat apel paratii, care a fost respins prin decizia civila nr.169/2004 a Tribunalului Brasov. 
       Impotriva acestei decizii au declarat recurs paratii criticand-o pe motivul de modificare prevazut de art.304 pct.9 Cod procedura civila.
       In esenta, in motivarea recursului se arata ca s-au incalcat prevederile art.16 din Decretul-Lege nr.61/1990, contractul de  imprumut dovedind incheierea contractului, ca se impune  inlaturarea argumentarii cu privire la plata ratelor fata de obiectul  actiunii.
       Recursul a fost admis ca fondat.
       In cauza s-a solicitat constatarea  nulitatii absolute partiale a unui contract de vanzare-cumparare, incheiat  in conditiile Decretului - Lege nr.61/1990 invocandu-se lipsa de consimtamant a cumparatorului B.I., antecesorul paratilor.
       Conform art.948 pct.2 Cod civil una din conditiile esentiale pentru validitatea conventiei este consimtamantul valabil al partii ce se obliga.
       Consimtamantul  reprezinta o conditie  de validitate a oricarei conventii a carei lipsa atrage nulitatea  absoluta a contractului.
       Consimtamantul trebuie sa fie valabil exprimat, anterior  ori cel mai tarziu la momentul  incheierii conventiei.
       Momentul incheierii contractului difera dupa cum contractul are caracter solemn, ori consensual.
       Daca in cazul imobilelor  - terenuri legiuitorul a dispus  ca pentru validitate, actul trebuie incheiat in forma  autentica conform art.2 din  titlul X din Legea nr.247/2005, in cazul imobilelor - constructii, se aplica regula  consensualismului consacrata de art.1295 al.1 Cod civil in materie de vanzare, conform  careia simpla intalnire a ofertei cu acceptarea  marcheaza momentul incheierii valabile   a contractului  chiar daca pretul nu s-a platit si bunul  nu s-a predat.
       Prin urmare, sustinerile din ambele hotarari si ale intimatei din intampinare potrivit carora  prin formularea cererii de cumparare s-ar incheia doar un antecontract de vanzare-cumparare sunt inlaturate din moment ce se  aplica regula consensualismului, iar pretul este determinabil avand  un caracter legal. Aceasta teza ar fi putut sa fie valabila dar numai daca era cazul unui contract solemn, situatie in care intalnirea  ofertei cu acceptarea anterior incheierii  actului, atat  in sens de operatiune juridica cat si ca instrument probatoriu, semnifica incheierea unui antecontract sau a unei promisiuni bilaterale de vanzare-cumparare.
       De la principiul ca momentul incheierii actului juridic  este reprezentat de acceptarea  ofertei, legiuitorul poate sa deroge, norma inscrisa in art.1295 Cod civil avand  un caracter dispozitiv si  sa stabileasca un alt moment, in raport de care se vor analiza conditiile de validitate prevazute de art.948 Cod civil, inclusiv manifestarea valabila a consimtamantului.
       Mai trebuie precizat ca in cazul contractelor consensuale  de principiu, momentul incheierii actului, in sens de operatiune juridica, nu coincide cu momentul  incheierii actului ca instrument de dovada, astfel ca toate conditiile de validitate trebuiesc analizate in raport cu primul moment, acela al incheierii actului  ca operatiune juridica si nu in raport cu cel in  care vointa partilor se exteriorizeaza  intr-un instrument probatoriu.
       Conform art.3 al.1 din Decretul-Lege nr.61/1990 locuintele construite din fondurile statului se vand cetatenilor romani cu domiciliul in tara cu achitarea integrala a pretului la incheierea  contractului de vanzare-cumparare sau  prin acordarea unui imprumut de catre CEC.
       Prin urmare, locuintele ce fac obiectul de reglementare al actului normativ susmentionat, cum este  cazul in speta se pot vinde fie cu plata integrala, situatie in care se incheie numai contractul de  vanzare-cumparare, fie cu plata pretului rezultand din acordarea unui  imprumut de catre CEC.
       Imprumutul susmentionat poate fi contractat fie numai pentru plata unui avans, conform art.8 din acelasi act normativ, fie pentru diferenta dintre avans si pretul  integral astfel cum dispune art.9.
       Este important de retinut insa ca momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare in caz de  contractare a unui imprumut  conform art.8 si 9, il reprezinta momentul depunerii  avansului la unitatea indrituita sa vanda locuinta.
       In acest sens, art.7 al.1 din Decretul-Lege nr.61/1990 dispune ca in vederea incheierii contractului pentru vanzarea locuintelor, cumparatorii vor depune la unitatea  specializata un avans de cel putin 30 la suta din pretul de vanzare al locuintei.
       Potrivit acestui text de lege, depunerea avansului semnifica incheierea contractului de vanzare-cumparare  in sens de operatiune juridica, moment in raport de care se analizeaza  indeplinirea conditiilor de validitate ale actului juridic reglementate de art.948 Cod civil inclusiv manifestarea valabila a consimtamantului.
       In consecinta criticile din recurs  referitoare la momentul incheierii  actului juridic sunt fondate, depunerea avansului care coincide, de regula cu incheierea contractului de imprumut - avand in vedere modalitatea speciala de plata - reprezentand acest moment.
       Sunt inlaturate astfel sustinerile  in aparare potrivit carora momentul incheierii actului este reprezentat de  semnarea inscrisului.
       Conform art.16 din Decretul-Lege nr.61/1990 contractul de vanzare-cumparare, procesul-verbal de predare-primire a locuintei si, dupa caz,  contractul de imprumut dovedesc dreptul de proprietate asupra locuintei  si constituie titlu de proprietate.
       Prin urmare incheierea contractului de imprumut semnifica nu numai transferul dreptului de proprietate, moment care coincide  cu cel al platii avansului prevazut  de art.7 susmentionat, dar si instrumentul probatoriu al dreptului de proprietate  in cazul in care  plata pretului se face in  aceasta modalitate.
       In consecinta nu trebuie confundat momentul incheierii actului juridic, ca operatiune juridica si in raport de care se analizeaza indeplinirea conditiilor de validitate  prevazute de art.948 Cod civil, cu cel  al semnarii instrumentului probatoriu, al inscrisului, avand  in vedere caracterul  consensual al  contractului, greseala pe care au  savarsit-o ambele instante.
       In speta, antecesorul paratilor si-a exprimat consimtamantul anterior momentului incheierii actului juridic, prin formularea  cererii de cumparare a apartamentului, fapt ce semnifica acceptarea ofertei facuta  prin lege, iar in timpul vietii  sale s-a contractat imprumutul si s-a platit avansul prevazut de art.7 din Decretul - Lege nr.61/1990.
       Prin urmare, contractul de vanzare-cumparare in sens de operatiune juridica s-a incheiat in mod valabil in timpul vietii antecesorului paratilor si in consecinta la data perfectarii contractului consimtamantul partii contractante a existat.
       Faptul ca inscrisul doveditor al contractului s-a semnat  de reclamanta ulterior decesului nu conduce la alta concluzie, esential fiind ca la momentul incheierii operatiunii juridice   a vanzarii consimtamantul antecesorului paratilor a existat.
       In consecinta, intreaga critica din recurs referitoare  la momentul incheierii contractului, existenta consimtamantului  si aplicarea art.16 din Decretul - Lege nr.61/1990 este  fondata, impunandu-se admiterea recursului cu consecinta finala a respingerii actiunii.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011