InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Dolj

Retragere asociat

(Sentinta comerciala nr. 1147 din data de 17.09.2008 pronuntata de Tribunalul Dolj)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Dolj | Jurisprudenta Tribunalul Dolj

1.Retragere asociat
Potrivit art.226 din Legea nr.31/1990, asociatul din societatea cu raspundere limitata  se poate retrage din societate in urmatoarele conditii: in cazurile prevazute in actul constitutiv; cu acordul celorlalti asociati iar in lipsa unor prevederi din actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim, asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului.
Prin disparitia lui affectio societatis, ca intentie de a colabora la derularea obiectivelor societare, cele doua asociate si-au pierdut intentia de a conlucra in aducerea la indeplinire a obiectului de activitate al societatii, motiv intemeiat ce duce la admiterea cererii.
 ( sentinta comerciala nr.1147 din 19 iunie 2009 )

     Reclamanta R.D. a chemat in judecata pe paratii SC M. SRL si R. E. solicitand instantei ca prin sentinta ce se va pronunta sa  incuviinteze retragerea sa din societatea mentionata, sa fie stabilite  drepturile cuvenite ca asociat retras pentru partile sociale detinute si  sa se constate dizolvata SC M. SRL; cu cheltuieli de judecata.
  Motivand cererea, reclamanta a aratat ca in anul 1999  s-a infiintat SC M. SRL , avand ca asociati si administratori pe reclamanta si pe parata R. E., avand fiecare o cota de participare la capitalul social de 45%- reclamanta si 55%- parata.
A mai aratat ca parata i-a interzis in nenumarate randuri accesul la sediul societatii si la documentele contabile ale acesteia, iar in prezent societatea parata nu mai desfasoara nicio activitate, motiv pentru care si-a exprimat dorinta de a se retrage din societate, sens in care  convocat Adunarea Generala a Asociatilor, avand pe ordinea de zi: aprobarea retragerii reclamantei din societate si stabilirea drepturilor cuvenite in calitate de asociat retras. Desi parata a fost convocata cu scrisoare recomandata la sediul societatii parate, care este si domiciliul paratei, aceasta nu a dat curs convocarii si nici nu i-a permis accesul la sediul social.
          S-a mai mentionat ca parata refuza orice comunicare cu reclamanta, cele doua asociate fiind in relatii conflictuale de mai multa vreme,ceea ce practic a dus la incetarea activitatii societatii.
          In probatiune s-au depus la dosarul cauzei acte: certificat de furnizare informatii de la ORC de pe langa Tribunalul Dolj, certificat de inregistrare, actul constitutiv al societatii parate, incheierea judecatorului delegat la Oficiul Registrului Comertului, s-a solicitat proba cu martori, interogatoriul paratei, si proba cu expertiza contabila care sa stabileasca drepturile cuvenite in urma retragerii din societate, proba ce a fost respinsa de catre instanta fata de cele invederate de parata in sensul ca nu doreste continuarea societatii in forma SRL cu asociat unic.
  In cauza parata R. E. a formulat cerere reconventionala prin care a solicitat sa se dispuna retragerea sa din societatea SC M. SRL si sa i se stabileasca drepturile cuvenite in calitate de asociat retras.
A aratat ca nu doreste sa i se retina calitatea de asociat unic si  ca atare solicita se dispuna dizolvarea societatii parate.
In motivarea cererii reconventionale parata a aratat ca neintelegerile dintre cele doua asociate sunt datorate faptului ca acestea au moduri total distincte de a administra societatea, iar acest lucru este de natura sa afecteze activitatea societatii. S-a mai aratat ca datorita acestor neintelegeri activitatea societatii a fost practic paralizata, societatea nemaidesfasurand activitate din iunie 2006.
S-a precizat de catre parata - reclamanta ca in conformitate cu procesul verbal intocmit de A.N.S.V, continuarea activitatii societatii presupunea investitii foarte mari privind linia tehnologica, respectiv modificarea fluxului de productie, costuri pe care societatea nu putea sa si  le permita.
In ce priveste sustinerile reclamantei in sensul ca nu a avut acces la actele contabile ale societatii , acestea sunt simple afirmatii fara corespondent in realitate, iar reclamanta este in posesia unei mari parti a actelor contabile ale societatii.
Pe cale de exceptie, s-a invocat faptul ca reclamanta nu a facut dovada concilierii prealabile, respectiv convocarea AGA avand pe ordinea de zi cererea reclamantei de a se retrage din societate, exceptie care  a fost respinsa in raport de convocatorul depus de reclamanta, din care rezulta demersurile efectuate de reclamanta in acest sens.
  In probatiune parata - reclamanta a solicita proba cu martori, interogatoriul reclamantei, acte.
Ulterior, reclamanta a depus o cerere intitulata precizare, prin care a aratat ca intelege sa renunte si la functia de administrator, solicitand instantei sa se ia act de aceasta renuntare.
In cauza a fost administrata proba cu interogatoriu.
          Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta  a retinut urmatoarele:
          SC M. SRL a fost infiintata in anul 1999, avand ca obiect principal de activitate fabricarea produselor de panificatie si patiserie. Asociati si administratori ai societatii sunt reclamanta - cu o cota de participare la beneficii si pierderi de 45% si parata, cu o cota de participare la beneficii si pierderi de 55%. Potrivit actului constitutiv al societatii aceasta a fost constituita pentru o durata nelimitata.
  Reclamanta a solicitat sa se incuviinteze retragerea sa din societate invocand faptul ca intre cei doi asociati exista neintelegeri de natura a afecta activitatea societatii.
Potrivit art.226 din Lg.31/1990, asociatul din societatea cu raspundere limitata  se poate retrage din societate in urmatoarele conditii: in cazurile prevazute in actul constitutiv; cu acordul celorlalti asociati iar in lipsa unor prevederi din actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim, asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului.
In actul constitutiv al societatii nu sunt prevazute cazurile de retragere din societate, iar pe de alta parte, desi a convocat Adunarea Generala a Asociatilor avand pe ordinea de zi aprobarea retragerii din societate  a reclamantei, parata R. E. nu a dat curs acestei convocari.
Martorii audiati la propunerea ambelor parti - au invederat insa existenta unor neintelegeri grave intre cele doua asociate de natura a impiedica functionarea normala a societatii. Astfel cele doua asociate nu isi mai vorbesc de cca. 5 ani de zile, conform declaratiei martorului S.V. iar martorul C. D. a invederat ca, datorita specificului obiectului de activitate - fabricarea produselor de panificatie - a fost nevoie de o modernizare a liniei tehnologice, lucru de care s-a ocupat parata; pe de alta parte, acelasi martor a invederat ca in prezent societatea nu mai desfasoara nicio activitate, situatie ce dateaza din vara anului trecut.
  Aceasta situatie a fost invederata si de parata la interogatoriul luat din oficiu de instanta,  din care instanta a retinut ca a fost necesara o modificare si modernizare a liniei tehnologice, lucru cu care reclamanta nu a fost de acord, fiind necesar efectuarea unui imprumut in acest sens.
  Din cele expuse  mai sus rezulta disparitia lui affectio societatis, ca intentie de a colabora la derularea obiectivelor societare, cele doua asociate pierzandu-si intentia de a conlucra in aducerea la indeplinire a obiectului de activitate al societatii.
  Pe de alta parte, retragerea asociatilor prevazuta de art.226 din Legea nr.31/1990 are ca temei principiul constitutional al libertatii de asociere.
  In consecinta, fata de dispozitiile art.226 lit.c din Legea nr.31/1990, constatand existenta unor motive temeinice si in special disparitia intentiei celor doua asociate pentru a conlucra in vederea  indeplinirii obiectului principal de activitate al societatii, tribunalul a admis cererea si a incuviintat retragerea din SC  M. SRL a reclamantei.
  Avand in vedere ca parata nu doreste continuarea societatii sub forma SRL cu asociat unic, aceasta din urma formuland la randul sau cerere de retragere din societate, vazand si dispozitiile art. 229 alin.1 si 3 din Legea nr.31/1990 potrivit cu care societatile cu raspundere limitata se dizolva prin retragerea unuia dintre asociati , cand datorita acestei cauze numarul asociatilor s-a redus la unul singur, cu exceptia cazului cand asociatul ramas hotaraste continuarea societatii  sub forma societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, situatie care nu se regaseste in speta de fata, tribunalul a dispus si dizolvarea SC M. SRL.
   In raport de admiterea cererii reclamantei privind retragerea sa din societate, cu consecinta dizolvarii societatii conform art.229 alin.1 din Lg.31/1990,  cererea paratei privind retragerea din societate a fost respinsa ca ramasa fara  obiect.
  In ce priveste cererea reclamantei si a paratei  de a le  fi stabilite drepturile cuvenite in calitate de asociat retras, aceasta cerere a fost respinsa, intrucat,  potrivit art. 233 alin 1 din Lg.31/1990 dizolvarea societatii are ca efect deschiderea procedurii lichidarii, iar potrivit aliniatului final al aceluiasi articol, societatea isi pastreaza personalitatea juridica pentru operatiunile lichidarii pana la terminarea acesteia. Or, lichidarea unei societati presupune un ansamblu de operatiuni care au ca scop terminarea operatiunilor comerciale aflate in curs la data dizolvarii societatii, incasarea creantelor societatii, transformarea bunurilor societatii in bani, plata datoriilor societatii si impartirea activului net intre asociati, aceste operatiuni fiind realizate de catre lichidatorii judiciari.
Totodata, fata de dispozitiile art. 77,art. 90 ,art.194 si art. 197 alin. 3 din lege instanta nu este abilitata sa dispuna revocarea administratorului unei societati comerciale si nici sa ia act de renuntarea acestuia la mandatul incredintat acest lucru fiind de competenta exclusiva a Adunarii Generale a Asociatilor, motiv pentru care a  respins si acest capat de cerere.
  Intrucat pretentiile partilor au fost admise in parte s-a dispus si compensarea cheltuielilor de judecata., in temeiul art. 276 C.pr. civ.
     Conform dispozitiilor art. 231 din Legea nr.31/1990  se va dispune inscrierea la ORC de pe langa Tribunalul Dolj si publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a IV-a a mentiunii de dizolvare.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012