InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Dolj

Actiunea de reducere a pensiei de intretinere poate fi introdusa odata cu ivirea situatiei care justifica reducerea, veniturile de la aceasta data fiind cele care se iau in calcul pentru a se stabili daca actiunea este sau nu admisibila, neexistand n...

(Sentinta civila nr. din data de 30.09.2008 pronuntata de Tribunalul Dolj)

Domeniu Pensii | Dosare Tribunalul Dolj | Jurisprudenta Tribunalul Dolj

Actiunea de reducere a pensiei de intretinere poate fi introdusa odata cu ivirea situatiei care justifica reducerea, veniturile de la aceasta data fiind cele care se iau in calcul pentru a se stabili daca actiunea este sau nu admisibila, neexistand nici o ratiune pentru care s-ar face o medie a veniturilor nete pe ultimele sase luni anterioare datei promovarii actiunii de vreme ce, in prezent recurentul este pensionat, iar veniturile sale sunt in suma fixa. Calcularea pensiei pe baza mediei veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare promovarii actiunii sau datei pronuntarii hotararii de obligare la plata pensiei s-a impus practicii judiciare, ca urmare a fluctuatiilor intervenite in privinta veniturilor, de principiu, salariale, supuse, de regula, unor cresteri periodice.

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Craiova la numarul 5716/215/2008, reclamantul C.C. a chemat in judecata pe parata F.P.S., solicitand instantei ca prin hotararea ce va pronunta sa dispuna reducerea pensiei de intretinere la care a fost obligat reclamantul in favoarea minorei C.R.E.
In motivare, s-a aratat ca prin sentinta civila nr.11996/24.03.2007 pronuntata de Judecatoria Craiova, reclamantul a fost obligat sa plateasca minorei o pensie lunara de intretinere de 550 lei RON , insa la data pronuntarii hotararii judecatoresti sus-mentionate reclamantul era angajat la IPJ Dolj, iar, in prezent, acesta s-a pensionat, conform deciziei de pensionare nr. X.
 Totodata, reclamantul mai mentioneaza ca potrivit deciziei de pensionare i s-a stabilit o pensie de 1634 lei lunar.
Prin sentinta civila nr. 5477/11.04.2008 a Judecatoriei Craiova, s-a respins cererea reclamantului, ca neintemeiata.
Pentru a se pronunta astfel, instanta a retinut urmatoarele:
 Prin sentinta civila nr. 11996/24.03.2007, pronuntata de Judecatoria Craiova, s-a dispus majorarea pensiei de intretinere in sarcina reclamantului si in favoarea minorei de la suma de 48 lei lunar la suma de 550 lei lunar.
 Conform deciziei nr. X emisa de CAS Dolj, reclamantul a iesit la pensie-decizie prin care reclamantului i s-a stabilit cu incepere de la data de 01.12.2007 urmatoarele drepturi: pensie de stat de 1835 lei (din care CAS 61 lei si impozit 140 lei ),iar potrivit cuponului nr. X din martie 2008, drepturile din luna respectiva ale reclamantului au fost in suma de 1835 ,totalul de plata fiind 1099 lei.
 Avand in vedere ca la recalcularea pensiei de intretinere se au in vedere veniturile debitorului pe ultimele 6 luni, iar in cauza reclamantul s-a pensionat de mai putin de 6 luni-instanta a apreciat ca imprejurarile avute in vedere la momentul pronuntarii sentintei civile 11996/24.09.2007 de Judecatoria Craiova, analizate prin prisma interesului minorei, nu s-au modificat considerabil, astfel incat sa justifice reducerea cuantumului pensiei de intretinere la care a fost obligat reclamantul in favoarea minorei.
 Impotriva acestei sentinte a declarat recurs, reclamantul.
 In motivarea recursului, s-a aratat in esenta ca in speta nu au fost aplicate in mod corect dispozitiile art.94 alin.3 codul familiei, in sensul ca suma ce reprezinta castigurile realizate la care face referire textul de lege este de 1634 lei net, decizia de pensionare prevazand pentru aceasta suma un impozit lunar de 140 lei si o contributie CAS de 61 lei. A mai aratat ca suma de 1835 lei la care se face referire in considerentele sentintei reprezinta toate veniturile cumulate pentru perioada de timp scursa din momentul pensionarii si nu este aferenta doar lunii martie.
In sfarsit, s-a mai aratat ca prin sentinta recurata s-a facut o gresita aplicare a dispozitiilor legale apreciind ca se impune trecerea unui interval de minim 6 luni pentru a putea promova o actiune in reducerea pensiei lunare de intretinere, intrucat cauza de reducere a intervenit odata cu data pensionarii si prin urmare mentinerea unei obligatii de plata peste plafonul legal de o patrime raportat la veniturile realizate apare ca fiind o solutie nelegala.
Prin decizia civila nr. 99/13.06.2008, Tribunalul Dolj, a admis recursul reclamantului, a modificat in totalitate sentinta recurata, in sensul ca pe fond a admis cererea si a redus pensia de intretinere, stabilita in sarcina reclamantului prin sentinta civila nr. 11996 din 24.09.2007 a Judecatoriei Craiova, in favoarea minorei C.R.E., de la 550 lei la 400 lei, incepand cu data de 10.03.2008 si pana la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligatiei.
Pentru a se pronunta astfel, tribunalul a retinut urmatoarele:
Prin sentinta civila 11996 din 24 septembrie 2007, irevocabila, Judecatoria Craiova a admis actiunea formulata de reclamanta F.P.S. in contradictoriu cu paratul C.C. si a majorat pensia de intretinere stabilita in sarcina paratului si in favoarea minorei C.R.E., de la 480 lei lunar la 550 lei lunar incepand cu data pronuntarii hotararii si pana la majoratul minorei.
Potrivit celor mentionate in cuprinsul deciziei nr. X din 06.02.2008, incepand cu 01.12.2007 au fost stabilite recurentului urmatoarele drepturi: pensie de stat in suma de 1835 lei, din care se scad 61 lei CASS si 140 lei impozit, rezultand astfel o pensie de 1634 lei, pe care acesta a primit-o incepand cu data mentionata in decizie, aceea de 1 decembrie 2007.
Conform art. 94 alin.1 cod fam., intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati, iar conform alin.2 al aceluiasi articol, instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotari incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
In speta, recurentul a facut dovada ca obtine venituri mai mici decat cele avute in vedere la pronuntarea sentintei civile 11996/24.09.2007 a Judecatoriei Craiova, in prezent veniturile sale lunare nete fiind de 1634 lei, asa dupa cum s-a aratat si mai sus. In plus actiunea de reducere a pensiei de intretinere poate fi introdusa odata cu ivirea situatiei care justifica reducerea, veniturile de la aceasta data fiind cele care se iau in calcul pentru a se stabili daca actiunea este sau nu admisibila, neexistand nici o ratiune pentru care s-ar face o medie a veniturilor nete pe ultimele sase luni anterioare datei promovarii actiunii de vreme ce, in prezent recurentul este pensionat, iar veniturile sale sunt in suma fixa, in speta nefacandu-se dovada ca ar avea si alte venituri suplimentare. Calcularea pensiei pe baza mediei veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare promovarii actiunii sau datei pronuntarii hotararii de obligare la plata pensiei s-a impus practicii judiciare, ca urmare a fluctuatiilor intervenite in privinta veniturilor, de principiu, salariale, supuse, de regula, unor cresteri periodice, fiind in avantajul minorilor.
Principiul stabilit prin dispozitiile art. 94 alin.1 cod fam. este acela ca intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui ce o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Faptul ca, in decursul perioadei de 6 luni, anterior datei promovarii actiunii, debitorul obligatiei de intretinere, in speta recurentul, a avut alte venituri, presupuse a fi mai mari, avand in vedere ca era vorba de salariu, nu obliga instanta sa aiba in vedere acele venituri, care, dincolo de orice apreciere, nu constituie mijloace actuale ale debitorului, in sensul dispozitiilor legale anterior invocate.
In raport de considerentele mai sus expuse, in temeiul art.312 cod proc. civila, tribunalul a admis recursul si a modificat in totalitate sentinta recurata, in sensul ca pe fond a admis cererea reclamantului - recurent si a redus pensia de intretinere, stabilita in sarcina acestuia, de la 550 lei la 400 lei, incepand cu data de 10.03.2008, data promovarii actiunii de fata, si pana la intervenirea unei cauze legale de modificare sau stingere a obligatiei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pensii

LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor realizate in acord global, in raport de considerentele Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 30/2009 - Sentinta civila nr. 1567LM/2010 din data de 02.11.2010
CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL - Sentinta civila nr. 282/LM/2010 din data de 10.12.2010
PENSIE DE INVALIDITATE. POSIBILITATEA CUMULARII CU VENITURI REALIZATE DIN PRESTAREA UNEI ACTIVITATI IN BAZA UNUI CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA. - Sentinta civila nr. 980/LM/2009 din data de 14.05.2009
Contestatie decizie de pensionare - Sentinta civila nr. 1180/LM/2007 din data de 28.12.2007
1. Decizie de stabilire a pensiei de serviciu in baza Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea. Conditii de acordare. - Decizie nr. speta 9 din data de 14.01.2008
4. Anulare Decizie pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta si munca depusa. Valorificarea indemnizatiei de conducere conform inregistrarilor din carnetul de munca. - Sentinta civila nr. speta 8 din data de 14.01.2008
Contestatie impotriva deciziei de revizuire a pensiei - Sentinta civila nr. 413 din data de 29.03.2012
Recalcularea pensiei cu luarea in calcul al veniturilor obtinute in acord global - Sentinta civila nr. 643 din data de 07.05.2012
Anulare decizie de debit emisa ca urmare a cumulului pensiei de invaliditate de gr. III. cu alte venituri. - Sentinta civila nr. 496 din data de 23.04.2012
Sume retinute din pensie reprezentand contributie de asigurari sociale in procent de 5.5%. - Sentinta civila nr. 405 din data de 21.04.2011
Contestatie impotriva Deciziei de pensionare - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2011
Abandon de familie. Modificarea sanctiunii in apel. - Decizie nr. 147 din data de 26.04.2010
Abandon de familie .Achitarea debitului restant la plata contributiei la pensia de intretinere in timpul procesului ,Suspendarea conditionata a executarii pedepsei - Decizie nr. 133 din data de 19.04.2010
Contestatie impotriva deciziei de recalculare a pensiei de serviciu - Sentinta civila nr. 1187 din data de 18.11.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 629 din data de 17.07.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 118 din data de 27.01.2011
Transformare pensie de serviciu in pensie de asigurari sociale - Sentinta civila nr. 1253 din data de 30.11.2010
Ajutor acordat militarilor la cu ocazia trecerii in rezerva - Sentinta civila nr. 1174 din data de 18.11.2010