InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Brasov

Obligatii asumate prin contract de cesiune a partilor sociale. Obligarea paratului sa se prezinte la Registrul Comertului si sa solicite inregistrarea in Registrul Comertului a mentiunilor privind cesiunea partilor sociale, schimbarea administratorului si

(Sentinta civila nr. 284/C din data de 12.03.2015 pronuntata de Tribunalul Brasov)

Domeniu Contracte; Societati comerciale | Dosare Tribunalul Brasov | Jurisprudenta Tribunalul Brasov

Prin sentinta civila nr. 284/C  din 12.03.2015  a Tribunalului Brasov, pronuntata in  dosarul nr. 292/62/2015 a fost admisa cererea formulata de reclamanta L O in contradictoriu cu paratul C A, a fost obligat paratul sa se prezinte la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Brasov si sa solicite inregistrarea in Registrul Comertului a mentiunilor privind cesiunea partilor sociale a SC M SRL, schimbarea administratorului si a sediului social precum si a actului aditional la actele constitutive ale aceleiasi societati, conform contractului de cesiune si act aditional la actul constitutiv si cele aditionale ale SC M SRL, avand data certa acordata sub nr. 3035/21.07.2006 de NP B G D.
Pentru a dispune in acest sens, instanta a retinut ca reclamanta a solicitat ca in contradictoriu cu paratul sa se dispuna obligarea acestuia sa-si indeplineasca obligatia din contractul de cesiune incheiat la data de 21.7.2006 si autentificat sub nr. 3035/2006 de NP B G, de a se prezenta la Oficiul Registrului Comertului Brasov, in vederea efectuarii mentiunilor si publicarii contractului de cesiune in Monitorul Oficial, cu cheltuieli de judecata.
Prin concluziile atasate la f. 96 dosar, reclamanta a solicitat obligarea paratului sa inscrie pe numele sau SC M SRL.
Paratul prin notele atasate la f. 98-99 dosar a aratat ca achitat debitele acumulate de societate in perioada 2006-2012, atat fata de furnizori (ex. SC P SA prin executare silita) cat si fata de organele fiscale si proprii salariati.
In fapt, tribunalul constata ca prin contractul de cesiune si act aditional la actul constitutiv si cele aditionale ale SC M S.R.L incheiat intre parti, avand data certa acordata de NP BG D acordata sub nr. 3035/21.7.2006 (f.6-8), reclamanta ca unic asociat a cedat paratului partile sociale detinute in societate, la valoarea lor nominala.
Conform declaratiilor cuprinse in act, pretul cesiunii a fost achitat integral la data semnarii actului de catre parat iar intre parti nu mai existau pretentii banesti sau de alta natura, derivand din cesiune.
Odata cu cesiunea a incetat calitatea reclamantei de asociat si administrator al societatii, paratul subrogandu-se in toate drepturile si obligatiile reclamantei ce deriva din calitatea de asociat iar paratul a declarat ca a inteles sa dobandeasca aceste calitati in deplina cunostinta de cauza a situatiei economice a societatii.
Prin actul aditional mentionat, paratul a hotarat schimbarea sediului societatii din Brasov, str. AV, nr.  la adresa din Brasov, str. B, nr. iar in finalul actului partile au declarat ca au cunostinta de obligatia prezentarii unui exemplar din act la Oficiul Registrului Comertului Brasov, in vederea efectuarii cuvenitelor mentiuni.
Pe parcursul judecatii, reclamanta l-a notificat pe parat pentru a prezenta la Oficiul Registrului Comertului Brasov un exemplar al contractului de cesiune /act aditional (f.22-23), dar pana la data pronuntarii sentintei de fata paratul nu a dovedit ca si-a indeplinit aceasta obligatie legala.
Tribunalul observa ca in contractul de cesiune nu s-a facut vreo referire la asumarea obligatiei de catre reclamanta a platii vreunui debit al societatii. Din contra, paratul a declarat expres ca isi asuma calitatea de asociat unic/administrator in deplina cunostinta de cauza a situatiei financiare a societatii.
Asadar, exceptia neexecutarii contractului de cesiune de catre reclamanta nu poate fi primita in lipsa stipularii obligatiei a carei neexecutare este invocata.
Din relatiile furnizate de ORC Brasov la f. 39-40 fond rezulta ca pentru mentionarea in Registrul comertului a mentiunii privind cesiunea partilor sociale si respectiv schimbarea sediului social sunt necesare inscrisuri care, in mod evident, se afla in posesia noului asociat cesionar, asadar a paratului: titlu de folosinta asupra spatiului cu destinatia de sediu social, declaratie pe proprie raspundere in forma autentica privind respectarea conditiilor referitoare la sediul social,actul constitutiv actualizat, copii certificate de pe actele de identitate ale noilor asociati.
In speta, reclamanta impropriu a solicitat obligarea paratului la indeplinirea unei obligatii contractuale de vreme ce obligatia inregistrarii mentiunilor privind modificarea actelor constitutive ale unei societati este legala.
Instanta va avea insa in vedere scopul urmarit de reclamanta prin formularea cererii, anume acela al efectuarii de catre parat a formalitatilor legale ce succed transmisiunii partilor sociale.
Interesul reclamantei este unul evident in a pune de acord situatia reala a societatii cu cea scriptica avand in vedere ca este urmarita pentru datorii acumulate de societate in perioada in care nu a mai detinut vreo calitate in societate, astfel cum rezulta din sentinta civila nr. 836/CA din 27.2.2014 a Tribunalului Brasov-dosar nr. 5821/62/2013 (f.20-22 recurs).
Indatorarea paratului la executarea unei obligatii legale nu reprezinta o cerere inadmisibila, sustinerea paratului fiind neintemeiata. Paratul a facut referire la procedura necontencioasa de inregistrare in Registrul comertului, procedura ce vizeaza raporturile asociatilor/societatii cu o institutie publica si sunt distincte de raportul juridic litigios dedus judecatii.
Asadar este irelevanta in cauza de fata lipsa unei cereri de inregistrare mentiuni formulata de catre reclamanta la ORC Brasov datorita obiectului distinct al celor doua proceduri mentionate.
De asemenea, indicarea eronata a temeiului juridic al cererii nu leaga instanta, aceasta fiind datoare sa aiba in vedere motivele de fapt si dezvoltarea juridica a acestora.
Din cuprinsul cererii rezulta cu claritate motivatia actiunii si pretentia formulata de reclamanta, suficiente pentru legala investire a instantei.
Faptul ca reclamanta, la randul ei avea posibilitatea sa solicite inregistrarea cesiunii la ORC Brasov putea fi retinut numai in masura in care paratul dovedea ca aceasta se afla in prezenta intregii documentatii necesare inregistrarii si a fost si mandata sa depuna/indeplineasca aceste formalitati de catre parat.
In plus, art. 21 lit. h din L. nr. 26/1990 prevede ca in registrul comertului se inregistreaza orice modificare privitoare la actele, faptele si mentiunile inregistrate.
Chiar daca art. 22 din aceeasi lege permite ca orice persoana interesata sa solicite inregistrarea mentiunilor, in cel mult 30 de zile de la data cand au cunoscut modificarea, instanta are in vedere ca obligatia inregistrarii revine comerciantului.
In acest sens, art. 22 alin. 4 din L. nr. 26/1990 prevede ca nu este scutit comerciantul de obligatia de a cere efectuarea mentiunilor pentru faptul ca acestea pot fi inregistrate din oficiu sau la cererea altor persoane.
Cum reclamanta a pierdut prin efectul contractului de cesiune calitatea de profesionist, conferita de detinerea partilor sociale, obligatia mentionata revine noului asociat/administrator, respectiv paratului conform art. 22 alin. 1 din L. nr. 26/1990.
In consecinta, tribunalul va admite cererea formulata si va dispune obligarea paratului sa se prezinte la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Brasov si sa solicite inregistrarea in Registrul Comertului a mentiunilor privind cesiunea partilor sociale a SC M SRL, CUI, , schimbarea administratorului si a sediului social precum si a actului aditional la actele constitutive ale aceleiasi societati, conform contractului de cesiune si act aditional la actul constitutiv si cele aditionale ale SC M SRL, avand data certa acordata sub nr. 3035/21.07.2006 de NP B G D.
In final, fata de solutia pronuntata si dispozitiile art. 274 CPC, tribunalul va obliga paratul la plata cheltuielilor de judecata reprezentand contravaloarea taxei judiciare achitate  de reclamanta.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte; Societati comerciale

Propunere arestare preventiva – respingere - Sentinta penala nr. I N C H E I E R E A NR. 4 din data de 30.01.2013
Esalonare amenda penala art. 425 alin.2 din Codul de procedura penala - Sentinta penala nr. 93/S din data de 28.03.2012
REVIZUIRE, ART. 3201 Cod Procedura Penala, INADMISIBILITATE - Sentinta penala nr. 76/S din data de 19.03.2013
Fals si uz de fals - Sentinta penala nr. 154/S din data de 04.06.2013
OMOR DEOSEBIT DE GRAV - CONDAMNARE - Sentinta penala nr. 96/S din data de 01.04.2013
Inselaciune rejudecare 5221 Cod procedura penala - Sentinta penala nr. 138/S din data de 24.05.2013
LIBERARE PROVIZORIE SUB CONTROL JUDICIARE - ADMITERE - Sentinta penala nr. IN C H E I E R E din data de 24.05.2013
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
INFRACTIUNEA DE OMOR, SOLUTIE DE CONDAMNARE - Sentinta penala nr. 81/S din data de 19.03.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Contracte - Decizie nr. 212/R din data de 23.03.2012
Contractul de concesiune - Decizie nr. 517/R din data de 08.06.2012
Contestatie la tabelul preliminar de creante - Sentinta civila nr. 105/sind din data de 24.01.2012
Tabelului preliminar rectificativ al creantelor debitoarei - Sentinta civila nr. 856/sind din data de 10.04.2012
Creditori-debitori - Sentinta civila nr. 40/CC din data de 21.02.2012
Creante - Sentinta civila nr. 384/SIND din data de 21.02.2012
Tabel creante - Sentinta civila nr. 855/sind din data de 10.04.2012
Despagubiri civile - Decizie nr. 217/R din data de 23.03.2012
Infractiune - Decizie nr. 215/R din data de 23.03.2012
Societati - Decizie nr. 430/R din data de 18.05.2012