InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Timisoara

Privare de libertate. Reparare prejudiciu

(Decizie nr. 232/R din data de 05.03.2014 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara)

Domeniu Drepturile omului; Prejudicii, daune; Repunere in drepturi | Dosare Curtea de Apel Timisoara | Jurisprudenta Curtea de Apel Timisoara

Privare de libertate. Reparare prejudiciu

-Codul penal din 1968:art. 504 alin. (2), (3)
-Conventia Europeana a Drepturilor Omului: art. 5

In situatia in care privarea de libertate nu a fost examinata printr-o ordonanta a procurorului ori printr-o hotarare judecatoreasca anterioara, instanta investita cu cererea in despagubiri intemeiata pe dispozitiile art. 504 - 505 Codul de procedura penala va verifica ea insasi daca privarea de libertate a fost nelegala.

Curtea de Apel Timisoara, Sectia I civila,
Decizia civila nr. 232/R din 5 martie 2014, F.S.

Prin sentinta civila nr. 2442/PI/17.10.2013 pronuntata de Tribunalul Timis in dosarul nr. 1873/30/2013 a fost respinsa actiunea formulata  de reclamantul G.F. in contradictoriu cu paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice reprezentat de Directia Generala a Finantelor Publice Timis.
Pentru a dispune astfel, instanta a avut in vedere ca prin cererea din 30.01.2013, reclamantul  a solicitat, in principal, obligarea paratului Statul Roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice la plata sumei de 500.000 euro reprezentand daune morale pentru un numar de 81 zile ce au fost executate din pedeapsa de 8 luni de zile executate in strainatate in baza aceluiasi mandat de executare; in subsidiar, a solicitat acordarea despagubirilor constand in daune morale pentru un numar de 41 zile ce au fost executate in afara pedepsei.
In motivare, a aratat ca prin sentinta penala nr. 254/29.06.2011 pronuntata de Judecatoria Sannicolau Mare in dosar nr. 822/295/2011, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 1654/R/20.10.2011 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara a fost condamnat la pedeapsa de 8 luni inchisoare cu executare.
Intrucat a fost plecat in strainatate, nu a  cunoscut solutia data de catre instanta de recurs, fiind astfel emis pe numele sau un mandat international de arestare, in urma caruia a fost retinut de catre autoritatile din Cehia la data de 31.03.2012 si extradat in Romania la data de 19.06.2012.
In Romania a executat pedeapsa cu inchisoare fara a se pune in calcul si lunile de detentie executate in Cehia, fiindu-i incalcat dreptul la libertate.
Reclamantul a sustinut ca a efectuat demersuri in fata autoritatilor, inaintand o cerere catre comandantul unitatii de detinere prin care i-a dus la cunostinta faptul ca a executat un numar de 81 zile din pedeapsa, formuland totodata si contestatie la executare prin care a solicitat a se reduce perioada de executare cu 81 de zile, insa cererea a fost admisa dupa ce a fost eliberat conditionat.
A apreciat ca a executat in baza aceluiasi mandat cu  41 de zile mai mult decat cele 8 luni dispuse de catre Judecatoria Sannicolau Mare prin sentinta penala supra mentionata si cu 81 de zile mai mult fata de data liberarii conditionate, fiind indreptatit a solicita despagubiri pentru prejudiciul moral suferit.
In drept, a fost invocat prevederile art. 504 C. pr. pen.
Instanta a retinut ca prin sentinta penala nr. 254/2011 ramasa definitiva prin decizia penala nr. 1654/R/20.10.2011, Judecatoria Sannicolau Mare a dispus condamnarea reclamantului la o pedeapsa de 8 luni de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism de catre o persoana care nu poseda permis de conducere.
Mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea nu a putut fi pus in executare intrucat reclamantul nu se afla pe teritoriul tarii, sens in care s-a emis mandatul european de arestare nr. 19/15.11.2011 in baza mandatului de executare a pedepsei inchisorii. La data de 31.03.2012, reclamantul a fost arestat preventiv in executarea mandatului european de arestare pe teritoriul Republicii Cehe, iar la 19.06.2012, a fost preluat din Praga de o escorta a IGPR si depus in arestul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, ulterior fiind mutat la Penitenciarul Timisoara.
Prin sentinta penala nr.11/04.01.2013 Judecatoria Timisoara a dispus liberarea sa conditionata, iar urmare a solicitarii reclamantului pe cale de contestatie la executare din data de 22.11.2012, prin sentinta penala nr. 107/16.01.2013 a fost dedusa din durata pedepsei cu inchisoarea de 8 luni durata detentiei efectuate in strainatate in temeiul mandatului european de arestare cuprinsa in intervalul 31.03.2012-19.06.2012.
La 30.11.2012 trebuiau sa expire cele 8 luni de inchisoare constituind pedeapsa penala aplicata, dar abia in data de 09.01.2013, reclamantul a fost pus in libertate, efect al sentintei de liberare conditionata pronuntata la 04.01.2013 si abia ulterior, la 16.01.2013, instanta penala a dispus deducerea lunilor de detentie efectuate in Republica Ceha din durata pedepsei cu inchisoarea.
Art. 504 alin.(1) si alin. (2) C. pr. pen. ce constituie temeiul juridic al pretentiilor reclamantului, dispune ca: "Persoana care a fost condamnata definitiv are dreptul la repararea de catre stat a pagubei suferite, daca in urma rejudecarii cauzei s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare.
Are dreptul la repararea pagubei si persoana care, in cursul procesului penal, a fost privata de libertate ori careia i s-a restrans libertatea in mod nelegal."
In virtutea celor mai sus precizate si a situatiei de fapt prezentata se impune concluzia conform careia nu se verifica ipoteza particularizata de art. 504 alin. (1) C. pr. pen, din moment ce nu a existat niciodata in ce-l priveste pe reclamant o hotarare definitiva de condamnare urmata de rejudecarea cauzei si pronuntarea, in rejudecare, a unei hotarari definitive de achitare.
Nici alin. (2) al art. 504 C. pr. pen., conferind dreptul la repararea pagubei persoanei care, in cursul procesului penal a fost privata de libertate nelegal ori i-a fost restransa libertatea nelegal nu-si gaseste incidenta in speta; chiar daca se retine ca perioada de detentie efectuata in plus (fara operarea computarii perioadei executata in Republica Ceha) se include ultimei etape a procesului penal, aceea a executarii sanctiunii penale, reprezentand, deci, si ea o privare de libertate in cursul procesului penal in sensul reglementat de art. 504 alin. (2) C. pr. pen., pretentia reclamantului nu poate fi valorificata prin prisma acestui temei legal, nefiind fondata in raport de acest text de lege.
Astfel, alin. (2) al art. 504 C. pr. pen. necesita, pentru justa sa interpretare, a fi pus in corelatie cu art. 504 alin. (3) C. pr. pen. care statueaza imperativ ca: "Privarea sau restrangerea de libertate in mod nelegal trebuie stabilita, dupa caz, prin ordonanta a procurorului de revocare a masurii privative sau restrictive de libertate, prin ordonanta a procurorului de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale pentru cauza prevazuta in art. 10 alin. (1) lit. j) ori prin hotarare a instantei de revocare a masurii privative sau restrictive de libertate, prin hotarare definitiva de achitare sau prin hotarare definitiva de incetare a procesului penal pentru cauza prevazuta in art. 10 alin. (1) lit. j)".
Or, in speta, facand abstractie de imprejurarea ca nu exista niciunul dintre actele cerute de text, este necesar, pentru a opera in concret si efectiv repararea prejudiciului moral si material in baza art. 504 alin. (2) C. pr. pen, ca masura privativa de libertate sa fi avut un caracter nelegal, nelegalitatea sa neputand rezulta insa de o maniera implicita din simpla emitere a ordonantei procurorului de revocare a masurii privative sau restrictive de libertate, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale pentru cauza prevazuta in art. 10 alin. (1) lit. j) ori din pronuntarea hotararii instantei de revocare a masurii privative sau restrictive de libertate, de achitare sau de incetare a procesului penal pentru cauza prevazuta in art. 10 alin. (1) lit. j).
De altfel, instantele penale, nici in cadrul contestatiei la executare, nici in cadrul cererilor de liberare conditionata nu s-au preocupat de stabilirea caracterului legal sau nelegal al privarii de liberate a reclamantului dupa 30.11.2012; de asemenea, reclamantul nu a depus vreo hotarare judecatoreasca penala care sa constate arestarea sa nelegala dupa 30.11.2013.
In acelasi timp, este de observat ca nu exista un text legal instituit prin Legea nr. 302/2004 care sa impuna statului sa deduca din oficiu perioada de detentie efectuata in strainatate in baza unui mandat european de arestare, sens in care nici nu se poate identifica o culpa a organelor statului; nimic nu-l impiedica pe reclamant sa formuleze in acest sens contestatie la executare anterior datei de 22.11.2012, astfel incat sa beneficieze de punerea in libertate la 30.11.2012.
Impotriva sentintei a declarat recurs reclamantul, care a invocat gresita interpretare a art. 504 C. pr. pen. si a expus demersurile efectuate in vederea recunoasterii perioadei in care a fost arestat in strainatate.
Examinand sentinta prin prisma criticilor formulate si in baza art. 3041 C. pr. civ., instanta a retinut ca, respingand cererea in despagubiri formulata de reclamant, tribunalul a avut in vedere ca situatia de fapt dedusa judecatii nu se incadreaza in ipotezele prevazute de dispozitiile art. 504 alin. (1), alin. (2) C. pr. pen. si ca nu poate fi identificata o culpa a organelor statului in mentinerea in detentie a reclamantului dupa expirarea celor 8 luni de inchisoare constituind pedeapsa penala aplicata, cata vreme acesta a ramas in pasivitate anterior datei de 22.11.2012.
Libertatea individuala constituie un drept fundamental al omului, garantat constitutional prin art. 23 si reglementat de art. 5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Potrivit art. 23 alin. (12) din Constitu?ie, “Nici o pedeapsa nu poate fi stabilita sau aplicata decat in conditiile si in temeiul legii."
 Art. 5 alin (1) lit. a) din Conven?ia Europeana a Drepturilor Omului dispune ca nimeni nu poate fi lipsit de libertatea sa decat  daca este detinut legal pe baza condamnarii pronuntate de catre un tribunal competent (acest caz avand relevanta in speta) iar, potrivit art. 5 alin. (4), "Orice persoana lipsita de libertatea sa prin arestare sau detinere are dreptul sa introduca un recurs in fata unui tribunal, pentru ca acesta sa statueze intr-un termen scurt asupra legalitatii detinerii sale si sa dispuna eliberarea sa daca detinerea este ilegala", norma privind protectia oricarei persoane impotriva unei detentii sau arestari arbitrare, cu scopul garantarii libertatii persoanei si asigurarii preeminentei dreptului.
In cauza Lawless contra Irlandei, din 1 iulie 1961, Curtea Europeana a statuat ca dreptul la libertate si siguranta este un drept inalienabil, scopul garantarii sale prin conventie fiind acela de a proteja libertatea si siguranta persoanei impotriva arestarilor si detinerilor arbitrare. El priveste orice persoana, indiferent daca este in stare de libertate sau de detentie.
Pe de alta parte, tot Curtea Europeana a statuat ca "intre privarea si restric?ia de libertate nu exista decat o diferenta de stadiu sau de intensitate, si nu de natura sau de esen?a" (Guzzardi contra Italia, din 6 noiembrie 1980), astfel ca situatia invocata de reclamant are in mod evident natura unei lipsiri de libertate.
Potrivit dispozitiilor art. 504 alin. (2)  C. pr. pen. are dreptul la repararea pagubei persoana care, in cursul procesului penal, a fost privata de libertate ori careia i s-a restrans libertatea in mod nelegal.
Corespunde realitatii ca, potrivit art. 504 alin. (3) C. pr. pen., privarea sau restrangerea de libertate in mod nelegal trebuie stabilita, dupa caz, prin ordonanta a procurorului de revocare a masurii privative sau restrictive de libertate, prin ordonanta a procurorului de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale pentru cauza prevazuta de art. 10 alin. (1) lit. j) ori prin hotarare a instantei de revocare a masurii privative sau restrictive de libertate, prin hotarare definitiva de achitare sau prin hotarare definitiva de incetare a procesului penal pentru cauza prevazuta de art. 10 alin. (1) lit. j) si ca in cauza,astfel cum a si re?inut prima instan?a, caracterul nelegal al restrangerii de libertate nu a fost stabilit printr-un atare act.
Prin decizia nr. 45 din 10 martie 1998 a Curtii Constitutionale s-a constatat ca dispozitiile art. 504 alin. (1) C. pr. pen. sunt constitutionale numai in masura in care nu limiteaza la ipotezele prevazute in text cazurile in care statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare savarsite in procesele penale.
Dupa cum rezulta din normele susmentionate, legiuitorul face distinctie intre cele doua ipoteze care dau dreptul la reparatie, respectiv condamnarea definitiva urmata de achitare in rejudecare si privarea de libertate ori restrangerea de libertate in mod nelegal.
Pentru ultima ipoteza, legiuitorul impune insa cerinte speciale, iar acestea sunt in sensul ca privarea sau restrangerea de libertate in mod nelegal trebuie stabilita prin hotararea de achitare sau prin oricare dintre actele procedurale la care se face referire in norma procedurala.
Din momentul in care Romania a devenit parte contractanta a Conventiei, textele de lege care vizeaza drepturi si garantii care fac obiectul de reglementare al acestei conventii se interpreteaza in conformitate cu dispozitiile acesteia.
In concordanta cu prevederile art. 5, paragraful 5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, scopul art. 504 C. pr. pen. este acela de a materializa principiul constitutional potrivit caruia statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare savarsite in procesele penale si de a permite repararea prejudiciilor cauzate atat prin condamnarea pe nedrept, cat si prin nelegala privare sau restrangere de libertate in cursul procesului penal.
In aplicarea dispozitiilor din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, judecatorul national, care este primul judecator al Conventiei, trebuie sa aiba in vedere ca instanta europeana a drepturilor omului face trimitere la legislatia nationala si consacra obligatia de respectare a normelor interne procedurale si de drept substantial stabilite printr-o lege preexistenta. Aceasta, intrucat nerespectarea dreptului intern atrage dupa sine o incalcare a Conventiei.
Or, in speta, investita fiind cu o cerere intemeiata pe dispozitiile art.  504 C. pr. pen. prin care reclamantul a invocat caracterul nelegal al men?inerii in deten?ie dupa expirarea pedepsei aplicate, instanta, in aplicarea art. 5 alin. (4) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, era ?inuta sa verifice ea insasi daca de?inerea a fost nelegala, in condi?iile in care, conform celor mai sus-aratate, o atare verificare nu a fost facuta anterior.
Neprocedand astfel si re?inand ca, in lipsa unei prealabile statuari asupra caracterului prelungirii deten?iei, situa?ia reclamantului excede dispozitiilor art. 504 C. pr. pen., in mod nelegal tribunalul a solu?ionat cauza fara a intra in cercetarea fondului.
In continuare, instanta de recurs a constatat ca nici considerentele primei instante referitoare la pasivitatea manifestata de reclamant anterior datei de 22.11.2012 nu pot fi retinute.
Astfel, la 18.07.2012 (deci anterior sus-mentionatei date) reclamantul a sesizat instanta de judecata cu o contestatie la executare pe calea careia a solicitat deducerea din pedeapsa aplicata prin sentinta penala nr. 254/2011 a perioadei executate in Republica Ceha, astfel ca nu poate fi retinuta conduita sa pasiva.
Pentru aceste considerente, in baza dispozitiilor art. 312 alin. (1), alin. (2), alin. (3), alin. (5) C. pr. civ. raportat la art. 304 pct. 9 C. pr. civ., instanta a admis recursul a casat sentinta si a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Timis urmand ca, in rejudecare, prima instanta sa stabileasca daca a fost sau nu nelegala detentia reclamantului ulterior expirarii perioadei stabilita prin hotararea de condamnare si, pe cale de consecinta, daca pretentiile sale pecuniare sunt intemeiate.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Drepturile omului; Prejudicii, daune; Repunere in drepturi

Schimbarea calificarii legale a infractiunii, potrivit noului Cod penal. Impacarea partilor. Consecinte: incetarea procesului penal - Decizie nr. 404/A din data de 07.05.2014
Infractiunea de tentativa de omor si infractiunea de loviri sau alte violente. Delimitarea continutului constitutiv al celor doua infractiuni. Schimbarea incadrarii juridice in raport de criteriile care caracterizeaza, potrivit probelor administrate, c - Decizie nr. 391/A din data de 05.05.2014
Individualizarea judiciara a regimului sanctionatoriu penal. Aplicarea noului Cod penal. Renuntarea la aplicarea pedepsei. Conditii - Decizie nr. 393/A din data de 05.05.2014
Fapta penala prevazuta de Codul penal anterior, dezincriminata de noul Cod penal. Aplicarea legii penale mai favorabile - Decizie nr. 420/A din data de 12.05.2014
Citarea inculpatului in procesul penal. Schimbarea locului de citare. Neinformarea organului judiciar de catre inculpat asupra locului in care urmeaza a fi citat. Solutionarea cauzei penale cu citarea inculpatului la domiciliul cunoscut si prin afisare - Decizie nr. 340/A din data de 14.04.2014
Revizuire intemeiata pe prevederile art. 21 alin. (2) din Legea nr. 554/2004. Cerere nefondata - Decizie nr. 4802 din data de 27.05.2014
Recurs nul. Imputernicire avocatiala emisa fara contract de asistenta juridica - Decizie nr. 3932 din data de 06.05.2014
Cheltuieli medicale efectuate in Germania. Cuantumul sumei de restituit - Decizie nr. 4241 din data de 13.05.2014
Revizuire drepturi de pensie. Emiterea deciziei de revizuire a pensiei - Decizie nr. 552 din data de 04.06.2014
Recalculare pensie. Imposibilitatea valorificarii unor venituri pentru care s-a emis, anterior, o decizie de respingere, ce nu a fost contestata - Decizie nr. 551 din data de 04.06.2014
Demisie fara preaviz. Consecinta neindeplinirii cerintelor legale privitoare la demisia fara preaviz. Momentul pana la care se poate emite o decizie de concediere disciplinara a salariatului care a formulat o cerere de demisie - Decizie nr. 457 din data de 14.05.2014
Decizie de imputare. Nulitatea absoluta a deciziei de imputare - Decizie nr. 536 din data de 04.06.2014
Decizie de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Continut. Sanctiunea necuprinderii elementelor obligatorii in decizia de concediere - Decizie nr. 273 din data de 02.04.2014
Societate cu raspundere limitata. Cererea asociatului indreptatit, potrivit legii, de convocare a adunarii generale a asociatilor, de catre administratorul societatii. Refuzul convocarii. Remediul legal - autorizarea convocarii adunarii generale de cat - Decizie nr. 515 din data de 03.07.2014
Societate cu raspundere limitata. Actiune in anulare a hotararii adunarii generale a asociatilor. Convocarea asociatului reclamant la adresa cunoscuta de organul de administratie al societatii. Schimbarea adresei asociatului reclamant. Obligatia asocia - Decizie nr. 299/R din data de 08.05.2014
Procedura insolventei. Renuntarea practicianului in insolventa de a exercita, in continuare, mandatul de administrator judiciar, in consortiu cu un alt practician in insolventa. Regim juridic aplicabil. Dreptul practicianului in insolventa renuntator - Decizie nr. 213 din data de 02.04.2014
5. Procedura insolventei. Contestatie impotriva hotararii adunarii creditorilor, cu referire la nelegala constituire a comitetului creditorilor. Natura juridica a conflictului de interese pentru exercitiul dreptului de vot in cadrul adunarii creditorilor - Decizie nr. 296/R din data de 08.05.2014
Contract de asigurare "CASCO". Producerea evenimentului asigurat. Regimul juridic al efectelor contractului asupra obligatiei de despagubire, intinderii daunei si exonerarii asiguratorului de plata despagubirii. Lipsa dovezii privind intentia asiguratu - Decizie nr. 232 din data de 09.04.2014
Conflict material de competenta negativ. Caracterul special si unitar al reglementarii cererilor institutiei debitoare potrivit O.G. nr. 22/2002. Instanta competenta material sa solutioneze cererile formulate sub acest regim juridic-instanta de executare - Decizie nr. 12 din data de 03.07.2014
Bilet la ordin "in alb". Opozitie la executare. Cercetarea cerintelor de valabilitate in raport cu specia biletului la ordin, normele BNR si Legea nr. 58/1934. Conditia semnarii biletului la ordin de catre emitent. Dreptul beneficiarului si posesorilor - Decizie nr. 211 din data de 31.03.2014