InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Timisoara

Despagubiri accident de circulatie. Asigurare de raspundere civila auto. Daune morale

(Decizie nr. 162 din data de 03.10.2012 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara)

Domeniu Prejudicii, daune | Dosare Curtea de Apel Timisoara | Jurisprudenta Curtea de Apel Timisoara

Spre deosebire de despagubirile materiale, care se stabilesc pe baza de probe directe, despagubirile pentru daunele morale se stabilesc pe baza evaluarii instantei de judecata. Chiar daca este adevarat ca stabilirea cuantumului despagubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial include o doza de aproximare, instanta trebuie sa aiba in vedere o serie de criterii, cum ar fi: consecintele negative suferite de cel in cauza pe plan fizic si psihic, importanta valorilor morale lezate, masura in care au fost lezate aceste valori si intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii, masura in care i-a fost afectata situatia familiala, profesionala si sociala.
Atat C.E.D.O., cat si I.C.C.J., atunci cand acorda despagubiri morale, nu opereaza cu criterii de evaluare prestabilite, ci judeca in echitate, adica procedeaza la o apreciere subiectiva a circumstantelor particulare a cauzei, relativ la suferintele fizice si psihice pe care le-au suferit victimele unui accident de circulatie, precum si consecintele nefaste pe care acel accident le-a avut cu privire la viata lor, astfel cum acestea sunt evidentiate prin probele administrate.

Prin sentinta civila nr. 412 din 16 februarie 2011 pronuntata in dosarul nr. 2353/108/2011 Tribunalul Arad a admis in parte actiunea formulata de reclamantii A.M. A.S. si H.I. impotriva paratei S.C. E Asigurare-Reasigurare S.A. Voluntari, obligand-o sa plateasca reclamantului A.M. suma de 14.358,07 lei cu titlu de despagubiri materiale, la care se adauga dobanda legala incepand cu data introducerii actiunii si pana la achitarea ei efectiva, precum si suma de 75.000 lei cu titlu de despagubiri morale. De asemenea, tribunalul a obligat societatea parata sa plateasca reclamantei A.S. suma de 376,35 lei cu titlu de despagubiri materiale, la care se adauga dobanda legala incepand cu data introducerii actiunii si pana la achitarea efectiva, precum si suma de 75.000 lei cu titlu de despagubiri morale, iar reclamantei H.I. suma de 413,45 lei cu titlu de despagubiri materiale, la care se adauga dobanda legala incepand cu data introducerii actiunii si pana la achitarea ei efectiva, precum si suma de 75.000 lei cu titlu de despagubiri morale, respingand-o in rest.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel atat reclamantii, cat si parata.
Reclamantii au solicitat modificarea in parte a hotararii atacate, in sensul acordarii integrale a daunelor morale, considerand ca solutia tribunalului este partial netemeinica, acordarea integrala a sumelor pretinse cu acest titlu fiind justificata raportat la traumele suferite ca urmare a accidentului de circulatie.
In schimb, parata S.C. E Asigurare-Reasigurare S.A. Voluntari a solicitat schimbarea sentintei atacate, cu consecinta reducerii daunelor materiale si morale acordate reclamantilor intimati.
Prin decizia civila nr. 162 din 3 octombrie 2012 Curtea de Apel Timisoara a admis apelul declarat de parata S.C. E Asigurare-Reasigurare S.A. Voluntari impotriva sentintei civile nr. 412 din 16 februarie 2012 pronuntata de Tribunalul Arad in dosarul nr. 2353/108/2011, pe care a schimbat-o in parte, in sensul reducerii despagubirilor materiale acordate reclamantului A.M. la suma de 9.843,07 lei, mentinand-o in rest, respingand, totodata, apelurile reclamantilor.
Pentru a decide astfel, instanta de control judiciar a retinut ca toti reclamantii au criticat solutia primei instante doar sub aspectul neacordarii in totalitate a daunelor morale solicitate, respectiv 130.000 lei apelantului A.M., 210.000 lei apelantei A.S. si 180.000 lei apelantei H.I., sustinand ca, raportat la vatamarile suferite, la numarul de zile de ingrijiri medicale necesare pentru vindecare, la traumele fizice cu repercusiuni ireversibile, la privarea reclamantilor de avantajele unei vieti normale, inclusiv prejudiciul de agrement, dat de efortul suplimentar pe care acestia trebuie sa il faca pentru a-si pastra conditiile de viata avute anterior accidentului, pe langa prejudiciul corporal ei suferind si un prejudiciu psihologic, se impune acordarea unei compensatii banesti corespunzatoare care sa le ofere o satisfactie echitabila.
Curtea, analizand ansamblul probator administrat in cauza, respectiv actele medicale si declaratiile martorilor, a constatat ca judecatorul fondului a facut o corecta apreciere a dovezilor propuse si a apreciat in mod judicios asupra cuantumului despagubirilor morale pe care le-a acordat reclamantilor apelanti.
Astfel, este cunoscut faptul ca, spre deosebire de despagubirile materiale, care se stabilesc pe baza de probe directe, despagubirile pentru daunele morale se stabilesc pe baza evaluarii instantei de judecata. Dupa cum a aratat si societatea parata, dauna morala consta in atingerea adusa valorilor care definesc personalitatea umana, valori care se refera la existenta fizica a omului, sanatatea si integritatea corporala, la cinste, demnitate, onoare, prestigiu profesional si alte valori similare. Chiar daca este adevarat ca stabilirea cuantumului despagubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial include o doza de aproximare, instanta trebuie sa aiba in vedere o serie de criterii, cum ar fi: consecintele negative suferite de cel in cauza pe plan fizic si psihic, importanta valorilor morale lezate, masura in care au fost lezate aceste valori si intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii, masura in care i-a fost afectata situatia familiala, profesionala si sociala.
In cazul vatamarilor fizice cauzate de un accident de circulatie, la evaluarea despagubirilor pentru daunele morale, in scopul de a nu fi una pur subiectiva sau pentru a nu tinde catre o imbogatire fara just temei, cum, de altfel, chiar reclamantii o recunosc, trebuie sa se tina seama de suferintele fizice si morale susceptibile in mod rezonabil a fi fost cauzate prin respectivul accident, precum si de toate consecintele acestuia, relevate de actele medicale ori de alte mijloace de dovada, cum ar fi declaratii de martori.
Este fara putinta de tagada ca reclamantii au suferit traume fizice si psihice accentuate, ca urmare a accidentului rutier provocat de numitul P.D., care a si decedat in urma impactului. Instanta de control judiciar nu contesta, in raport de toate elementele de la dosar (acte medicale, rapoarte de expertiza medico-legala, bilete de iesire din spital, declaratiile martorilor) ca suferintele victimelor accidentului au fost unele accentuate, acestora fiindu-le limitata posibilitatea de a desfasura activitati cotidiene, provocandu-li-se, in acelasi timp, si suferinte fizice insemnate. Dar, cu toate acestea, se impune mentinerea unei proportionalitati intre suferintele provocate, care, desi nu pot fi cuantificate, trebuie cel putin estimate, raportat la varsta victimei si alte particularitati ale acesteia, si sarcina impusa societatii de asigurare de a suporta efectiv plata despagubirilor ce vor fi acordate cu titlu de daune morale.
Tocmai de aceea, desi numarul de zile de ingrijiri medicale nu este unul egal, reclamantului apelant A.M. fiindu-i cauzate leziuni care au necesitat 120 de zile de ingrijiri medicale, in timp ce reclamantelor apelante A.S. si H.I. le-au fost cauzate leziuni care au necesitat doar 55 de zile, respectiv 30-35 de zile de ingrijiri medicale, acestora din urma le-a fost extirpat un organ (splina), iar doctrina medicala a aratat ca acest lucru are efecte secundare ireversibile, constand in cresterea riscului la infectii, cresterea numarului de leucocite, cresterea riscului de formare de cheaguri (tromboze), cresterea numarului de trombocite. De asemenea, reclamanta H.I. a fost privata de dreptul de a fi mama pentru o perioada de doi ani ulterior accidentului, concomitent cu socul psihic datorat de pierderea unui organ, avand si frustrarea ca nu se va mai putea bucura de o viata activa (fiind privata de bucuriile tineretii - sport, plimbari, inot etc.) incepand cu o varsta timpurie, victima avand 26 ani, toate acestea justificand acordarea aceleiasi sume cu titlu de daune morale. Nu in ultimul rand, este de retinut ca apelanta A.S., desi a afirmat ca anumite complicatii medicale de la mana stanga s-ar fi datorat tot accidentului in care a fost implicata, nu a dovedit existenta legaturii de cauzalitate intre acestea si accident, prin Raportul de expertiza medico-legala cu examinarea persoanei "Completat" de dr. C.C., fiind mentinute concluziile raportului anterior, in sensul ca nu se poate afirma cu certitudine ca fractura de cubitus stang este consecutiva accidentului rutier. De asemenea, s-a aratat ca complicatiile aparute - pseudoartroza - sunt datorate neglijarii (afirmativ victima s-a prezentat pentru diagnostic si tratament in luna decembrie a anului 2010), iar consemnarile examenului ortopedic actual privind "coxartroza secundara posttraumatica consecutiv fracturii cu minima deplasare acetabul stang consolidata" reprezinta o complicatie a unei leziuni traumatice care, asemeni fracturii de olecran stang (cubitus), nu poate fi obiectivata ca fiind urmare a accidentului rutier din 29.05.2010, nefiind consemnata in niciun document medical.
Fata de cele aratate, Curtea apreciaza ca, in contextul circumstantelor cauzei, fara a minimaliza in vreun fel suferintele reale ale reclamantilor apelanti, suma de 75.000 lei acordata fiecaruia de catre tribunal cu titlu de despagubiri morale constituie o satisfactie echitabila, iar o majorare a despagubirilor solicitate cu acest titlu ar reprezenta o sarcina disproportionata si excesiva ce i-ar reveni societatii de asigurare, motiv pentru care, sub acest aspect, se impune si respingerea criticilor paratei apelantei. De altfel, societatea parata isi formuleaza motivele de apel la modul general, neprecizand nici macar care ar fi fost, in opinia sa, suma ce s-ar fi justificat in speta, mentionand doar ca "prejudiciul moral trebuie reindividualizat, avand in vedere faptul ca la dosarul cauzei nu exista un probatoriu din care sa rezulte un prejudiciu intr-un cuantum atat de ridicat, in lipsa unui probatoriu solutia instantei avand un caracter exclusiv subiectiv, ceea ce este inacceptabil, cuantumul daunelor morale acordate fiecaruia dintre reclamanti, in total 225.000 lei, fiind disproportionat in comparatie cu solutiile pronuntate in jurisprudenta recenta", insa fara a prezenta instantei de apel vreo decizie relevanta.
Pe de alta parte, atat Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cat si Inalta Curte de Casatie si Justitie, atunci cand acorda despagubiri morale, nu opereaza cu criterii de evaluare prestabilite, ci judeca in echitate, adica procedeaza la o apreciere subiectiva a circumstantelor particulare a cauzei, relativ la suferintele fizice si psihice pe care le-au suferit victimele unui accident de circulatie, precum si consecintele nefaste pe care acel accident le-a avut cu privire la viata lor particulara, astfel cum acestea sunt evidentiate prin probele administrate. Ca atare, in materia daunelor morale, atat jurisprudenta nationala, cat si hotararile Curtii de la Strasbourg pot furniza judecatorului cauzei doar criterii de estimare a unor astfel de despagubiri si, respectiv, pot evidentia limitele de apreciere a cuantumului acestora, iar fata de argumentele prezentate mai sus instanta de control judiciar apreciaza ca sumele acordate de judecatorul fondului cu acest titlu nu sunt exagerat de mari, fiind in deplina concordanta cu dispozitiile legale in materie, dar si cu solutiile jurisprudentiale la care reclamantii au facut trimitere.
Totusi, apelul paratei este fondat in ceea ce priveste despagubirile materiale acordate reclamantului intimat A.M., in sensul ca, desi potrivit raportului de expertiza tehnica intocmit de expertul P.I. valoarea despagubirii maxime care putea fi acordata de asiguratorul RCA pentru autoturismul avariat in data de 29 mai 2010 era de 1.943 euro, care, la cursul B.N.R., era echivalentul a 8.085 lei, tribunalul a admis integral pretentiile proprietarului autoturismului marca Ford Escort Turnier, in cuantum de 12.600 lei, impunandu-se, deci, reducerea despagubirilor materiale la suma de 9.843,07 lei, celelalte critici ale apelantei S.C. E Asigurare-Reasigurare S.A. Voluntari referitor la daunele materiale acordate reclamantilor fiind neintemeiate, la dosarul de fond fiind depuse toate documentele de plata avute in vedere de tribunal si care justifica acordarea despagubirilor materiale.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Prejudicii, daune

Prejudiciu. Termen de prescriptie. - Sentinta civila nr. 544/LM/2008 din data de 30.12.2008
Conflict de drepturi. Anularea deciziei de imputare si restituirea drepturilor salariale retinute prin aceeasi decizie. - Sentinta civila nr. 80/lm/2008 din data de 17.02.2009
prejudiciu de producerea unui accident de circulatie si a asiguratorului sau. - Decizie nr. 72/R/ din data de 31.01.2005
Raspundere patrimoniala. Lipsa in gestiune. Actiune respinsa, nefiind indeplinite conditiile pentru antrenarea raspunderii patrimoniale al angajatului. Lipsa culpei. Prejudiciu incert - Sentinta civila nr. 699 din data de 21.06.2016
Coproprietar obligat sa-si dea consimtamantul la efectuarea unui bransament de apa. Obligare coproprietar la repararea pagubei produsa ca urmare a inundarii apartamentului vecin. Cerere reconventionala. Coproprietar obligat la plata contravalorii consumul - Decizie nr. 117 din data de 01.04.2015
plata cheltuielilor neachitate de chiriasul evacuat - Sentinta civila nr. 436 din data de 10.10.2014
Obligarea societatii de asigurare la plata daunelor rezultate dintr-un accident rutier - Decizie nr. 49 din data de 30.01.2014
Raspunderea patrimoniala. Lipsa in gestiune - Sentinta civila nr. 549 din data de 02.05.2012
Infractiuni silvice. Incadrarea corecta in functie de valoarea diurnei.Legea penala mai favorabila. - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 576/C din data de 10.04.2009
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 6C din data de 08.01.2010
Pretentii - Decizie nr. 4C din data de 08.01.2010
Pretentii - Decizie nr. 3C din data de 08.01.2010
abuz in serviciu contra intereselor publice - Decizie nr. 12 din data de 11.03.2009
Suspendare act administrativ. Conditiile legale. Cazul bine justificat, definit de art.2 lit. t din Legea nr.554/2004, poate fi determinat de rezolutia de neincepere a urmaririi penale dispusa de procuror in privinta pretinselor conditii frauduloase ... - Decizie nr. 2081/R din data de 14.10.2011
Legea nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora - Sentinta civila nr. 322/S din data de 14.12.2009
Raspundere patrimoniala. Restituirea sumelor nedatorate. - Decizie nr. 448 din data de 22.03.2017
Legea nr. 33/1994. Stabilirea intinderii prejudiciului suferit de persoana expropriata. Intelesul sintagmei „prejudiciu cauzat proprietarului”. - Decizie nr. 91/A din data de 27.05.2010
Raspundere patrimoniala. Conditii. - Decizie nr. 906 din data de 28.09.2009
Raspundere materiala a angajatului. Prejudiciu cauzat prin lipsa in gestiune - Decizie nr. 1202 din data de 01.11.2007