InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

Conditiile de exercitiu ale actiunii civile. Interesul.

(Decizie nr. 64 din data de 07.02.2007 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

Conditiile de exercitiu ale actiunii civile. Interesul.

O actiune prin care se urmareste constatarea incetarii contractului de locatiune dintre parti prin ajungerea la termen, nu indeplineste conditia interesului in lipsa unei contestari a situatiei de fapt afirmate de reclamant si sustinuta de probe. Prin ajungerea la termen a contractului de locatiune, parata a incetat orice acte de folosinta asupra imobilului si a incetat sa afirme orice prerogativa derivata din efectele contractului expirat, asadar drepturile locatorului reclamant nu sunt afectate, iar interesul obtinerii unei hotarari judecatoresti care sa constate aceasta situatie juridica nu este caracterizat.

(Decizia comerciala nr.64/07.02.2007, Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala).

     Deliberand asupra apelului cu care a fost sesizata, constata urmatoarele:
Prin sentinta comerciala nr. 9595/07.11.2006, in dosar nr. 33231/3/2006 pronuntata de Tribunalul Bucuresti, Sectia a VI a Comerciala, a fost admisa exceptia lipsei de interes si, in consecinta, respinsa pentru lipsa interesului actiunea formulata de cate reclamanta S.C. E M S.R.L. in contradictoriu cu parata S.C. G.HR. G P C S.R.L., avand ca obiect constatarea incetarii contractului de subinchiriere dintre parti cu nr. 114/01.11.2005 privind spatiul de 24,32 mp, prin ajungerea la termen si constatarea incetarii de drept a efectelor acestei conventii.
Pentru a hotari in acest fel, instanta invocat dispozitiile art. 111 Cod procedura civila, potrivit cu care actiunea in constatare presupune recunoasterea unui raport juridic concret sau incetarea acestuia, la cererea oricarei personae care justfica un interes, ca si conditie a actiunii civile.
Astfel, Tribunalul a aratat ca ajungerea la termen a contractului semnifica incetarea efectelor sale, fara ca aceasta sa faca necesara constararea acestor elemente factuale pe calea unei actiuni judecatoresti. In conditiile in care termenul locatiunii a expirat, ca efect al vointei partilor, pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa constate acelasi lucru lipseste pe reclamant de folosul practic pe care il poate obtine exclusiv prin concursul instantei. Nici argumentarea reclamantei intemeiata pe dispozitiile art. 25 din Legea nr. 26/1990 republicata nu au fost primate de catre prima instanta de fond, cu argumentul ca textul de lege vorbeste numai despre ipoteza desfiintarii in tot sau in parte a actului care a stat la baza integistrarii unei mentiuni in registrul comertului.

Impotriva acestei hotarari a formulat "recurs" reclamanta, calificat apel de catre aceasa instanta cu prilejul dezbaterilor din sedinte publica din 07.02.2007, solicitand desfiintarea hotararii atacate si trimiterea cauzei spre rejudecare catre aceeasi instanta, criticand solutia Tribunalului pentru nelegalitate si netemeinicie.
Apelanta a aratat ca intimata-parata S.C. G.HR. G P C S.R.L. si-a inregistrat la registrul comertului sediul social in Bucuresti, Calea Floreasca nr. 159, sector 1, in baza contractului de subinchiriere nr. 114/01.11.2004, iar mentinerea acestei inregsitrari si dupa data expirarii termenului locatiunii vatama pe reclamanta intrucat aceasta nu mai poate inchiria imobilul si altei societati. Astfel, singura posibilitate legala a apelantei-reclamante de a radia mentiunea referitoare la sediul social al paratei din registrul comertului, in conditiile interventiei deciziei in interesul legii nr. X/20.02.2006 a Inaltei Curti de Castie si Justitie, o reprezinta obtinerea unei hotarari judecatoresti irevocabile de infirmare a titlului, in prezent, Oficiul Registrului Comertului refuzand orice petitie de aceasta natura in lipsa indeplinirii conditiei aratate. Redand partial considerentele deciziei in interesul legii aratate, apelanata arata ca singura cale de a-si realiza drepturile nascute in legatura cu acest raport juridic este promovarea unei actiuni care sa infirme efectele contratului care a stat la baza inmatricularii, aspect de natura a a cracteriza interesul reclamantei in formularea petitiei.

Intimata-parata legal citata in cauza nu a formulat intampinare impotriva apelului.

Analizand apelul, Curtea expune urmatoarele considerente:
Intre partile litigiului a intervenit contractul de subinchiriere nr. 114/01.11.2004 modificat prin act aditional, parata avand calitate de locatar in spatiul de 24,32 mp  situat in Bucuresti, Calea Floreasca nr. 159, sector 1, termenul locatiunii fiind, conform art. 3 al contractului, de 1 an, niciuna dintre partile cauzei nesustinad operarea unei tacite relocatiuni in termenii conventiei initiale.
In aceste conditii, in cadrul actiunii in constatare promovate de catre reclamant in temeiul art. 111 Cod procedura civila avand ca obiect constatarea incetarii contractului de locatiune prin ajungerea la termen impune, ca orice actiune civila, analiza conditiilor dreptului si interesului valorificat de catre reclamant.
Curtea subliniaza ca legiuitorul recunoaste accesul la justitie partilor atunci cand drepturile sau interesele afirmate sufera o afectare nejustificata legata de  conduita a paratului, in lipsa unei contestari de orice natura din partea paratului, reclamantul neavand interesul declansarii unei dispute litigioase.
Trebuie, de asemenea, subliniat ca interesul actiunii, privit la folos practic urmarit de catre reclamant prin actiune, trebuie sa fie caracterizat prin actualitate, adica sa fie de natura a proteja cu caracter imediat dreptul vatamat.
Or, in masura in care, prin ajungerea la termen a contractului de locatiune, parata a incetat orice acte de folosinta asupra imobilului si a incetat sa afirme orice prerogativa derivata din efectele contractului expirat, drepturile locatorului reclamant nu sunt afectate, iar interesul obtinerii unei hotarari judecatoresti care sa constate aceasta situatie juridica nu este actual.
     Desigur, Curtea retine justificarea apelantei, intemeiata pe dispozitiile art. 25 din Legea nr. 26/1990 republicata si interpretate unitar prin Decizia in interesul legii nr. X/20.03.2006 pronuntata de catre Inalta Curte de Casatie si justitie, insa considera ca aceasta justificare nu este de natura a sustine caracterizarea interesului reclamantei din perspectiva aratata mai sus. Temerea reclamantei- apelante ca o solutia nefavorabila va fi pronuntata de catre Oficiul Registrului Comertului intr-o eventuala petitie de radiere a sediului paratei de la adresa imobilului inchiriat ar fi solutionata nefavorabil, pune problema interesului unei alte actiuni, avand ca obiect un alt drept decat cel valorificat in actiunea de fata.
     Mai precis, eventualitatea exercitarii unei actiuni pentru radierea unei mentiuni pagubitoare pentru reclamanta in registrul comertului, cum este cea a sediului paratei si care tinde astfel la repararea acelui prejudiciu, nu se confunda cu actiunea in constatare avand ca obiect constatarea inexistentei/incetarii unui raport juridic contractual de locatiune, unde drepturile aparate nu pot fi altele decat cele generate de efectele contractului de subinchiriere, chiar daca o eventuala legatura intre aceste doua situatii juridice poate fi previzibila.
     Sub acest aspect, dincolo de imposibilitatea anticiparii unei solutii intr-un litigiu care nu a debutat inca, cum este cel al unei cereri de radiere mentiuni, Curtea subliniaza ca interesul actiunii trebuie in mod absolut necesar raportat la litigiul de fata, avand un alt obiect.
     Or, in acest litigiu, instanta de apel considera ca interesul nu corespunde protectiei imediate si necesare a vreunui drept al reclamantei legat de contractul de subinchiriere a carui incetare prin ajungerea la termen este necontestata, legiuitorul infirmand ideea protectei unor interese eventuale sau preventive in alte conditii decat cele stipulate in art. 110 cod procedura civila.
     Fata de aceasta expunere a motivelor, Curtea considera ca prima instanta de fond a facut o corecta evaluare a circumstantelor factuale ale litigiului si a aplicat corect legea in solutionarea exceptiei de fond a lipsei interesului reclamantei in promovarea actiunii si astfel, va respinge ca nefondat apelul, in conformitate cu dipozitiile art. 296 Cod procedura civila.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012