InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

Intregirea obiectului cererii in conditiile art. 132 Cod procedura civila. Neefectuarea procedurii concilierii directe cu privire la cererea de majorare a pretentiilor in cursul litigiului. Consecinte.

(Decizie nr. 87 din data de 14.02.2007 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

     Intregirea  obiectului cererii in conditiile art. 132 Cod procedura civila. Neefectuarea procedurii concilierii directe cu privire la cererea de majorare a pretentiilor in cursul litigiului. Consecinte.
     
     Intregirea cererii produce o schimbare a cadrului procesual obiectiv originar, aceasta nu trebuie considerata ca avand autonomie procedurala, ci trebuia integrata actiunii initiale care astfel, dobandeste o configuratie noua, fara insa a fi necesara o noua incercare de conciliere.
     
     (Decizia comerciala nr.87/14.02.2007 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala).
     
     Deliberand asupra apelului, Curtea constata urmatoarele:
     Prin sentinta comerciala nr.1206/13.11.2006 pronuntata de Tribunalul Teleorman in dosarul nr.2825/87/2006 instanta a admis actiunea reclamantei S.C. EO S.A Alexandria in contradictoriu cu parata CNCF- CFR, obligand parata la plata sumei de 1.933.859, 61 lei in favoarea reclamantei, suma reprezentand contravaloarea energiei electrice consumata de catre parata in perioada noiembrie 2005 - februarie 2006 in suma de 1.407.092,15 lei si penalitati de intarziere de 526.767,47 lei, respingand ca nefondate exceptiile de prematuritate si de lipsa calitate procesuala activa invocate de catre parata impotriva actiunii introductive. Totodata, prin aceeasi sentinta, prima instanta de fond a respins cererea reclamantei avand ca obiect majorarea obiectului cererii initiale, avand in vedere neefectuarea procedurii concilierii directe prevazuta de art.7201 Cod procedura civila, considerand astfel aceasta petitie inadmisibila.
     Pentru a hotari astfel tribunalul a constatat ca in baza contractelor de furnizare a energiei electrice reclamanta a livrat curent electric in mai multe puncte de lucru aflate in subordinea paratei, sumele pretinse de catre S.C. EO S.A. Alexandria nefiind contestate de catre parata, nici in privinta debitului principal, nici in privinta penalitatilor. In ce priveste exceptia lipsei calitatii procesuale active, prima instanta de fond a considerat ca aceasta este neintemeiata, retinand ca reclamanta a prezentat imputernicirea de a actiona in judecata in numele societatii pe actiuni EO, iar in ce priveste efectuarea procedurii concilierii directe pentru cererea initiala, a apreciat ca aceasta a fost efectuata in conditii legale.
     
     Impotriva acestei sentinte a formulat apel reclamanta S.C. EO S.A. -Alexandria solicitand desfiintarea sentintei mentionate in sensul admiterii actiunii sale asa cum a fost modificata, respectiv obligarea intimatei la plata unei sume totale de 4.286.584,79 lei, reprezentand: 3.542.077,29 lei contravaloarea energiei electrice furnizata pe perioada noiembrie 2005 - iunie 2006 si 762.507,50 lei penalitati de intarziere aferente debitului principal, plus cheltuieli de judecata.
     In motivarea apelului apelanta a aratat ca in mod gresit prima instanta de fond a considerat ca pentru cererea de majorare a pretentiilor nu s-a efectuat procedura prealabila a concilierii directe, de vreme ce la filele 154 si 155 din dosarul de fond este depusa dovada efectuarii acestei proceduri, respectiv invitatia la conciliere nr.5831/11.07.2006 si dovada receptiei acesteia la 17.07.2006. A aratat apelanta ca intimata-parata nu a contestat nici valoarea pretentiilor majorate, astfel ca nu se justifica solutia de respingere a primei instante.
     
     Impotriva cererii de apel intimata nu a formulat intampinare, in procedura solutionarii cererii in fata acestei instante, partile declarand ca inteleg sa se foloseasca de probele administrate in primul ciclu procesual.
     
     Analizand apelul in limita devolutiva fixata prin criticile formulate de catre apelanta, in conditiile art. 295 alin. 1 Cod procedura civila, Curtea expune urmatoarele considerente:
     Retine astfel ca prima instanta de fond a fost investita cu cererea S.C. EO S.A. -Alexandria avand ca obiect pretentii rezultate din contractele de furnizare a energiei electrice incheiate cu parata. Astfel, pretentia initiala insumata la 1.933.859,61 lei reprezenta, conform continutului cererii introductive, contravaloarea energiei electrice furnizate de catre reclamanta paratei si penalitati de intarziere, aferente perioadei noiembrie 205- februarie 2006.
     Aceasta cerere a fost intregita la 18.10.2006 in fata primei instante, reclamanta solicitand peste catimea obligatiei initiale si suma de 2.402.725,18 lei, reprezentand debite si penalitati rezultate din derularea contractelor de furnizare de energie electrica si pentru perioada urmatoare celei precizate in cererea initiala, respectiv, februarie 2006-iunie 2006. Curtea subliniaza ca aceasta cerere  are regimul procedural al cererii intregitoare conform art. 132 alin. 1 cod procedura civila, in masura in care nu se suprapune cauzei initiale a litigiului, ci vizeaza o situatie de fapt noua, aparuta ulterior sesizarii instantei cu cererea initiala. Sub aspect procedural, aceasta manifestare de vointa  a partii, de completare a cadrului procesual obiectiv originar, nu trebuia considerata de catre prima instanta de fond ca avand autonomie procedurala, ci trebuia integrata actiunii originare care astfel, dobandea o configuratie obiectiva noua, fiind o cerere initiala completata (intregita).
     In masura in care, totusi, prima instanta de fond a considerat ca cererea intregitoare are o configuratie juridica procedurala autonoma si a verificat conditiile de exercitiu a acestei cereri din perspectiva aplicarii dispozitiilor art. 7201 cod procedura civila, Curtea expune urmatoarele considerente:
     Functia procedurii prealabile configurate de art. 7201 Cod procedura civila este preponderent preventiva, scopul sau fiind acela al preintampinarii conflictului judiciar prin instituirea unui procedeu de conciliere amiabila a conflictului dintre parti. Odata debutat procesul judiciar, pentru orice cerere in legatura cu raportul juridic litigios procedura concilierii este lipsita de finalitatea prefigurata de legiuitor, astfel ca functia acesteia nu mai poate fi atinsa. Aceasta concluzie este justificata printr-o interpretare a fortiori a dispozitiilor art. 7205 Cod procedura civila, dispozitie care arata ca cererea reconventionala derivata din acelasi raport juridic nu impune paratului reconventional obligatia efectuarii procedurii prealabile a concilierii directe cu cealalta parte. Astfel, cu atat mai mult, o cerere intregitoare a reclamantului, avand ca izvor acelasi raport juridic, intervenita in procesul pendente nu mai impune o noua initiativa de conciliere din partea reclamantului. Solutia, pe langa suportul legal prezentat se vadeste si logica de vreme ce aceasta cerere intregitoare are ca obiect un debit progresiv, data fiind natura cu executare succesiva a raportului juridic dintre parti, reclamantul avand tot dreptul sa urmareasca printr-o actiune unica, protectia integrala a dreptului sau.
     In consecinta, Curtea apreciaza ca procedura concilierii directe in situatia data nu este necesara ca si conditie prealabila de procedibilitate in privinta cererii intregitoare formulate de catre S.C. EO S.A. -Alexandria, astfel solutia primei instante de fond intemeiata pe argumentele contrare, presupune o gresita interpretare a legii.
     In aceste conditii, in masura in care solutia primei instante de fond asupra cererii intregitoare s-a intemeiat pe solutionarea unei exceptii de procedura cu caracter peremptoriu care a presupus solutionarea acestei cereri fara analiza fondului raportului juridic, in conformitate cu dipozitiile art. 297 alin. 1 Cod procedura civila, hotararea atacata va fi desfiintata in aceasta masura, iar cauza trimisa aceleiasi instante spre rejudecare.
     Totodata, Curtea subliniaza ca, fata de efectele deciziei pronuntate, nu se impune solutionarea cererii accesorii a reclamantei apelante vizand plata cheltuielilor procesuale, aceasta cerere urmand a fi considerata de catre prima instanta de fond cu prilejul rejudecarii, atat in privinta cheltuielilor aferente  judecarii in fond, cat si in prezentul apel.
     Pentru considerentele de fapt si de drept prezentate in aceste considerente, Curtea a admis apelul promovat si desfiintand in parte sentinta atacata cu privire la modalitatea in care prima instanta de fond a solutionat cererea intregitoare a reclamantei, trimite cauza spre rejudecare sub acest aspect catre Tribunalul Teleorman, mentinand celelalte dispozitii ale hotararii apelate.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012