InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Timisoara

Concediere colectiva. Obligativitatea consultarii sindicatului si a punerii la dispozitie a informatiilor relevante.

(Decizie nr. 1318 din data de 13.06.2006 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara)

Domeniu Contracte de munca | Dosare Curtea de Apel Timisoara | Jurisprudenta Curtea de Apel Timisoara

Concediere colectiva. Obligativitatea consultarii sindicatului si a punerii la dispozitie a informatiilor relevante.
      
      
      
      
      
      Codul muncii - art. 70 alin. 1 lit. a, b, art. 76
      
     Nesocotirea obligatiilor prevazute de art. 70 alin. 1 lit. a, b din Codul muncii, de consultare a sindicatului1 si de punere la dispozitia acestuia a informatiilor relevante in legatura cu concedierea colectiva atrage nulitatea masurii (art. 76 din Codul muncii).
     
      Curtea de Apel Timisoara, Sectia civila- complet specializat de litigii de munca si asigurari sociale, decizia nr. 1318 din 13 iunie 2006
      
     Prin sentinta civila nr. 262 din 6 martie 2006, Tribunalul Arad a respins exceptia prematuritatii si a admis actiunea precizata, in sensul ca a anulat masura de concediere cuprinsa in instiintarea de preaviz si decizia de concediere nr. 158 din 23.01.2006 si a dispus reincadrarea reclamantului in meseria de strungar la sectia mecanica cu salariul avut la data desfacerii contractului de munca, fara cheltuieli de judecata.
     S-a retinut ca, in speta desi probatoriul administrat in cauza nu rezulta respectarea dispozitiilor art. 69 lit. a si b din Codul muncii modificat si completat, respectiv initierea de consultari cu sindicatul pentru evitarea concedierii colective sau reducerea numarului de salariati afectati de aceasta concediere, iar intimata nu a pus la dispozitia sindicatului toate informatiile privitoare la concedierea colectiva in vederea formularii de propuneri de catre reprezentantii sindicatului, astfel ca sunt incidente prevederile art. 78 alin. 1 teza a II-a si alin. 2 din Codul muncii.
     Intimata S.C. "A.V." S.A. A. a formulat, in termen legal recurs impotriva acestei hotarari judecatoresti, solicitand admiterea recursului, casarea hotararii recurate, rejudecarea cauzei in fond si respingerea contestatiei.
     In motivarea cererii de recurs se invoca dispozitiile art. 304 pct. 2 C. pr. civ., intrucat hotararea recurata nu cuprinde motivele pentru care a fost respinsa exceptia de prematuritate, precum, si ale art. 304 pct. 9 C. pr. civ., deoarece prima instanta nu s-a pronuntat asupra exceptiei tardivitatii formularii contestatiei impotriva Deciziei de concediere nr. 158/23.01.2006, exceptie invocata de intimata recurenta.
     Cu privire la fondul cauzei, se sustine ca instanta de fond a interpretat gresit dispozitiile art.691 alin. 1 lit. a din Codul muncii. Potrivit documentelor anexate la dosarul cauzei rezulta faptul ca intre sindicat si societatea recurenta au avut loc numeroase intalniri care au avut ca subiect problema concedierilor colective, intalniri care nu s-au rezumat la indeplinirea unor conditii cerute de lege ci, dimpotriva, au generat masuri ce au dus la reducerea numarului persoanelor carora le-a fost desfacut contractul individual de munca, ca urmare a concedierii colective, astfel incat motivarea primei instante ca nu s-au initiat consultari cu sindicatul este lipsita de temei de fapt si de drept.
     Recursul nu este fondat.
     Prin actiunea introductiva reclamantul M.G. a solicitat anularea masurii de concediere cuprinsa in instiintarea de preaviz, reincadrarea contestatorului pe postul si functia avuta inainte de aceasta masura si obligarea paratei la plata salariului pana la data reintegrarii efective.
     Decizia de concediere a contestatorului nr. 158/23.01.2006, emisa de intimata in temeiul art. 65 alin. 1 din Codul muncii, a fost comunicata salariatului la data de 23.01.2006, adica anterior inregistrarii cererii de chemare in judecata si primei zile de infatisare. Prin urmare, exceptia prematuritatii contestatiei, invocata de intimata-recurenta, apare ca neintemeiata prin  raportare la dispozitiile art. 75, art. 283 alin. 1 lit. a din Codul muncii si art. 73 lit. a din Legea nr.168/1999.
     Imprejurarea ca, prin precizarea de actiune depusa la dosar la termenul din 2.03.2006, reclamantul a aratat ca solicita anularea Deciziei de concediere nr. 158/23.01.2006 emisa de recurenta nu atrage decaderea lui din dreptul de a solicita anularea acestei decizii de concediere in temeiul art. 283 alin. 1, lit. a din Codul muncii si art. 73 lit. a din Legea nr.168/1999 cum sustine recurenta, deoarece contestatorul a solicitat anularea masurii de concediere prin cererea de chemare in judecata, formulata in termenul legal, iar anularea masurii de concediere nu inseamna altceva decat anularea deciziei de concediere, care de la data comunicarii ei produce efecte juridice. Fata de cele aratate anterior, exceptia tardivitatii cererii de anulare a deciziei de concediere nr. 158/23.01.2006, invocata de intimata-recurenta, apare ca neintemeiata.
     Notificarea privind intentia de concediere colectiva, prevazuta de art. 70 alin. 1 din Codul muncii, a fost comunicata Sindicatului ASTRA, Inspectoratului Teritorial de Munca A. si Agentiei Teritoriale de Ocupare a Fortei de Munca A. la data de 6.12.2005, iar decizia de concediere contestata a fost emisa la 23.01.2006.
     La dosarul de fond s-au depus procesul verbal din data de 10.10.2005, incheiat cu ocazia intalnirii dintre reprezentantii S.C. "A.V." S.A. A. si reprezentantii Sindicatului ASTRA, precum si procesul-verbal din data de 6.12.2005, incheiat cu ocazia sedintei Consiliului de Administratie al S.C. "A.V." S.A. A., conform caruia Consiliul de Administratie a aprobat desfiintarea a 100 de posturi din cadrul societatii, insa nu mai devreme de 23.01.2006.
     Art. 69 din Codul muncii prevede ca: "In cazul concedierilor colective angajatorului ii revin urmatoarele obligatii:
     a) sa initieze, in scopul punerii de acord, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, referitoare la metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati afectati si de atenuare a consecintelor;
     b) sa puna la dispozitie sindicatului care are membrii in unitate sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor, in conditiile prevazute de lege, toate informatiile relevante in legatura cu concedierea colectiva, in vederea formularii propunerilor din partea acestora".
     Aceste dispozitii se coroboreaza cu cele ale art. 71 alin. 1, intitulat "consultarea salariatilor"conform carora: "sindicatul, sau dupa caz, reprezentantii salariatilor pot propune angajatorului masuri in vederea evitarii concedierilor ori diminuarii numarului salariatilor concediati, intr-un termen de 15 zile calendaristice de la data primirii notificarii".
     Obligatia angajatorului de a initia consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor se poate considera indeplinita doar dupa doua randuri de astfel de consultari, chiar daca angajatorul isi mentine pozitia initiala, el nefiind obligat sa adopte pozitia sindicatului, respectiv a reprezentantilor salariatilor.
     Din cele aratate mai sus, rezulta ca dispozitiile art. 69 lit. a si b din Codul muncii sunt indeplinite doar atunci cand consultarea dintre angajator si societate, precum si punerea la dispozitia sindicatului a informatiilor relevante in legatura cu concedierea colectiva, in vederea formularii propunerilor din partea acestora, au loc dupa comunicarea intentiei de concediere colectiva catre sindicat. Atata timp cat intentia de concediere colectiva, cuprinzand elementele obligatorii prevazute de art. 70 alin. 2 din Codul muncii nu a fost comunicata sindicatului, acesta s-a aflat in imposibilitatea de a propune angajatorului masuri in vederea evitarii concedierilor ori de reducere a numarului de salariati afectati, precum si de atenuare a consecintelor concedierii colective.
     In speta, intre Sindicatul ASTRA si societatea recurenta nu au avut loc consultari, nefiind initiate de angajator dupa luarea masurii de concediere colectiva a 100 de angajati, masura luata la data de 6.12.2005, si dupa comunicarea intentiei de concediere colectiva sindicatului la aceiasi data.
     Obligatiile angajatorului, in cadrul procedurii concedierii colective, trebuie respectate in totalitatea lor. Nerespectarea uneia sau mai multora dintre acestea avand ca efect nulitatea de drept absoluta a masurilor subsecvente, respectiv a deciziilor de concediere, conform art. 76 din Codul muncii.
      
           1 Sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor acolo unde nu s-au constituit sindicate.
      
      
      
      
      
      
      
      
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte de munca

Litigiu privind functionarii publici - Hotarare nr. 56 din data de 18.01.2018
ESFACEREA DISCIPLINARA A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 258/LM/2010 din data de 10.12.2010
DESFACEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA - Sentinta civila nr. 535/LM/2010 din data de 10.12.2010
Contract colectiv de munca. Nelegalitatea unor clauze stipulate cu respectarea dispozitiilor legii 130/1996 privind contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 906/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sindicat.Conditiile legale pentru reprezentativitate. - Decizie nr. 976/R/ din data de 28.11.2005
Raspunderea patrimoniala. Prejudiciu creat societatii de catre angajat. Cerere reconventionala. Restituirea garantiei retinuta de angajator. - Sentinta civila nr. 227 din data de 28.02.2012
Contestatie impotriva deciziei de impunere pentru restituirea unor sume incasate necuvenit de catre angajatul cu contract individual de munca. - Sentinta civila nr. 566 din data de 02.05.2012
Raspunderea patrimoniala a angajatilor pentru pagubele produse datorita nerespectarii atributiilor de serviciu. - Sentinta civila nr. 1216 din data de 11.10.2011
Raspunderea disciplinara. Reducerea salariului cu 10 % pe o perioada de 3 luni. - Sentinta civila nr. 203 din data de 01.03.2010
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 95 din data de 25.01.2011
Obligatii asumate prin act aditional la contractul de munca - Sentinta civila nr. 17 din data de 11.01.2011
Drepturi banesti ce decurg din Contractul colectiv de munca - Sentinta civila nr. 419 din data de 15.04.2008
Despagubiri solicitate in baza unui act aditional la contractul individual de munca - Sentinta civila nr. 979 din data de 19.10.2010
Obligarea angajatului la plata unor despagubiri angajatorului pentru prejudiciul cauzat din vina salariatului - Sentinta civila nr. 94 din data de 01.02.2010
Contestatie impotriva deciziei de sanctionare disciplinara - Sentinta civila nr. 392 din data de 30.04.2009
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1386 din data de 16.12.2010
Violenta psihica. Viciu de consimtamant la incheierea actului aditional la CIM - Decizie nr. 83/AP din data de 03.03.2014
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca - Decizie nr. 240/M din data de 03.03.2014
Litigii de munca – incetarea suspendarii contractului individual de munca, dispuse in temeiul art. 52 alin. 1 lit. b Codul muncii, va genera consecinte diferite in functie de solutia pronuntata prin hotararea judecatoreasca penala definitiva - Decizie nr. 1743/R din data de 02.10.2013
Fisele de evaluare sunt acte administrative ce se bucura de prezumtia legalitatii si veridicitatii in situatia in care au fost emise de o autoritate publica si nu au fost contestate de persoanele indreptatire in termen legal. - Decizie nr. 2076/R din data de 17.04.2013